Τριβές για τη λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η «φόρμουλα» για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» στο προσκήνιο: Πέρα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να «κλείσει» έως τις αρχές του επόμενου μήνα η Κυβέρνηση, έχει να λύσει και τον «γρίφο» των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τις 15 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να έχει έτοιμες τις τελικές της αποφάσεις. Αυτό το «καυτό ζήτημα» προκαλεί τριβές.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χρήστου Σκλαβούνη, για το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank

που θα συγκεντρώσει τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Κύκλοι του υπουργείου, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ανέφεραν ότι «ο υπουργός έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το ΤΧΣ για τα δάνεια και δεν τα έχει λάβει. Δεν έχει γίνει δουλειά ουσίας, η οποία πρέπει να προηγηθεί των όποιων δηλώσεων».

Νωρίτερα είχαν υπάρξει δηλώσεις του Χρήστου Σκλαβούνη που είχε αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι «είναι πολλές οι λύσεις που εξετάζονται και αυτή (σ.σ. η δημιουργία Bad Bank) είναι μία από αυτές. Είναι πολλά τα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά για κάτι τέτοιο».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης -αμέσως μετά την πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε για τα «κόκκινα δάνεια» ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την τρόικα- είχαν ξεκαθαρίσει πως η σύσταση μίας Κρατικής Bad Bank που θα επωμιστεί το βάρος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των τραπεζών «έχει φύγει από το τραπέζι».

Σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας επισήμανε πως ο «μεγαλύτερος πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση τα «κόκκινα δάνεια» των μικρών επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχει συζήτηση με την Ε.Ε. για επιδότηση επιτοκίων.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι επί της αρχής η Ένωση δεν είναι θετική σε αυτό το θέμα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει στήριξη στους «πλούσιους επιχειρηματίες με τη φτωχή επιχείρηση», τονίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος ο επιχειρηματίας οφείλει να στηρίξει κεφαλαιακά την εταιρεία του. «Εάν δεν βάλει κεφάλαιο ο ίδιος από την τσέπη του, δεν πρόκειται να έρθει η ελληνική κοινωνία από το υστέρημά της να σταθεί δίπλα του», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων στην προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ο υπουργός είπε ότι ένα από όσα σχεδιάζονται είναι η συνένωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάτω από μια ταμπέλα του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και άδεια πιστωτικού ιδρύματος - όχι με την έννοια του να δέχεται καταθέσεις - για να δημιουργηθούν μοχλεύσεις κεφαλαίων ώστε να έρθει ρευστότητα στην αγορά.

Τα στεγαστικά είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. «Δεν αφήνουμε τίποτε έξω. Εκεί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά των ακινήτων η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την κατάσταση εάν είναι πρόχειρη», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «στόχος είναι να εξομαλυνθεί συνολικά και η αγορά των στεγαστικών δανείων».

Σχετικά με το πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι υπάρχει μια έκτακτη συνθήκη δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων, και πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μικρού χρονικού διαστήματος που αναφέρεται σε δάνεια συγκεκριμένης περιόδου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια των μακρών διαδικασιών του πτωχευτικού νόμου», κατέληξε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα