«Τσεκούρι» σε δώδεκα τράπεζες για χειραγώγηση επιτοκίων

09:59 9/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Το υψηλότερο πρόστιμο επιβλήθηκε στην Garanti Bank το οποίο άγγιξε τις 213 εκατ. λίρες. Ο Εργκιούν Εζέν, διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας, δήλωσε: «Ο τραπεζικός τομέας είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς, δεν καθορίζουμε κανένα επιτόκιο από κοινού» είπε ενώ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα ασκήσει έφεση.

Σχεδόν τρία χρόνια, από το Νοέμβριο του 2011, η αρμόδια Αρχή είχε αρχίσει έρευνα ενώ οι τράπεζες

κατηγορούνταν ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τις αυξήσεις επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες και τις προμήθειες και τα τέλη για τις υπηρεσίες καρτών.

Το Συμβούλιο Ανταγωνισμού στην σχετική απόφαση, δεν κατηγόρησε τις τράπεζες ότι συνέστησαν καρτέλ, ενώ επισήμανε ότι τα πρόστιμα ήταν αρκετά χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν ορισμένα στελέχη της βιομηχανίας.

Στέλεχος της Αρχής μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου «διαφώνησαν (. . .) για το εάν συστάθηκε καρτέλ και έτσι τα πρόστιμα ήταν χαμηλότερα».

Αντίστοιχα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής: στην Akbank επιβλήθηκε πρόστιμο 172 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Yapi Kredi πρόστιμο 150 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Ζιraat Βank πρόστιμο 148 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, και στην Isbank πρόστιμο 147 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Ενώ οι άλλες τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι Denizbank, Finansbank, ING Bank and TEB, η θυγατρική της HSBC στην Τουρκία, η Halkbank και η Vakifbank.

Keywords
Τυχαία Θέματα