«Βακτηριακή» δίαιτα από το έντερο του …άλλου

12:05 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Το ανθρώπινο σώμα βρίθει από «καλά» και «κακά» μικρόβια, που επηρεάζουν ανάλογα την υγεία και συνεπώς θα ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν κατάλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες πήραν βακτήρια από δύο ζευγάρια διδύμων γυναικών (η μία αδελφή παχιά και η άλλη λεπτή). Η ανάλυση έδειξε ότι τα βακτήρια των παχουλών αδελφών διέφεραν από εκείνα των αδύνατων.

Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν βακτήρια από το έντερο των υπέρβαρων ανθρώπων σε ποντίκια που είχαν μεγαλώσει σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και δεν διέθεταν καθόλου δικά τους βακτήρια, τότε τα τελευταία πάχυναν.

Όταν, αντίθετα, η μεταμόσχευση έγινε από τις λεπτές αδελφές, τότε τα αποστειρωμένα ποντίκια έμειναν λεπτά και δεν έβαλαν παραπανίσια κιλά.Τα ιδιαίτερα βακτήρια των λεπτών αδελφών φάνηκαν πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά τον μεταβολισμό, στο να διασπούν τις τροφές που κατανάλωναν τα πειραματόζωα και έτσι τα τελευταία έπαιρναν περισσότερη ενέργεια από το έντερό τους, χωρίς όμως να συσσωρεύουν λιπώδη ιστό.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζέφρι Γκόρντον σημείωσε πως «δεν τρώμε μόνοι μας, αλλά παρέα με τρισεκατομμύρια φίλους, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας». Επισήμανε όμως ότι μια μελλοντική βακτηριακή θεραπεία της παχυσαρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με την κατάλληλη δίαιτα.

Οι επιστήμονες δίνουν τελευταία ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στη συμβίωση ανθρώπου-μικροβίων και, σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται ασυνήθιστες θεραπευτικές τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση κοπράνων από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, ώστε να αλλάξει η σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας του τελευταίου.

Όμως, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια θεραπεία παχύσαρκων ανθρώπων μέσω βακτηρίων από λεπτούς ανθρώπους ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα