Βαρετές κάλπες, ενδιαφέροντα μετεκλογικά σενάρια

Της Κάκης Μπαλή

Για την ακρίβεια δίνουν ένα 46% στο άθροισμα της κεντροδεξιάς (Χριστιανοδημοκράτες- Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι) κι ένα 45% στο άθροισμα της κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά). Με 46% κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Γερμανία δεν υπάρχει- ή μόνο εξαιρετικά οριακά και υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Οπότε όσο βαρετός είναι αυτός ο προεκλογικός αγώνας, τόσο συναρπαστική αναμένεται να είναι η βραδιά των αποτελεσμάτων- κι αν αυτά το επιτρέψουν ακόμη συναρπαστικότερες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στην

περίπτωση που η Μέρκελ και οι νυν εταίροι της καταφέρουν να ξεπεράσουν στις κάλπες το 47%, τι είχαμε τι χάσαμε. Θα συνεχίσει το ίδιο σχήμα για άλλα τέσσερα χρόνια, και δη μπαταρισμένο προς τα δεξιά, αφού στο εσωτερικό του θα αναβαθμιστούν οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και θα εξαφανιστεί οριστικά η πτέρυγα των Φιλελευθέρων, που αξίζει στο κοινωνικό επίπεδο το όνομά της.

Στην περίπτωση που η κεντροαριστερά κάνει την έκπληξη και ξεπεράσει αυτή το 47%, τότε το έργο γίνεται ενδιαφέρον. Κυβέρνηση συνασπισμού δεν πρόκειται να κάνουν, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μπορούν να κυβερνήσουν μαζί με την Αριστερά- για την ώρα. Αλλά και ψήφο ανοχής η Αριστερά δεν είναι διατεθειμένη να δώσει σε μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων- επίσης για την ώρα.

Οπότε η προφανής λύση είναι ότι το Βερολίνο θα οδεύσει και πάλι σε έναν μεγάλο συνασπισμό (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες), με καγκελάριο την Μέρκελ, ο οποίος δύσκολα θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

Ο επικεφαλής της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι – και πολλά άλλα στελέχη του κόμματος- έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορούν να παραμείνουν για δυο χρόνια… αποσυνάγωγοι και μετά να θέσουν τους Σοσιαλδημοκράτες έναντι των ευθυνών τους: Θέλετε να συνεχίσετε να σέρνεστε πίσω από τις επιλογές της Μέρκελ ή θα κάνετε την υπέρβαση, που ήδη έχει πετύχει σε επίπεδο κρατιδίων, και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια αλλαγή;

Στο προγραμματικό επίπεδο τα τρία κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά, έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Και σ’ αυτές τις εκλογές έχουν ουσιαστικά το ίδιο σύνθημα: Περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεπώς, μπορούν να πάρουν το ρίσκο μιας συγκυβέρνησης- ειδικά τώρα που το κόκκινο πανί για τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Όσκαρ Λαφονταίν, φαίνεται να έχει αποσυρθεί.

Βέβαια, όλα αυτά τα σενάρια έχουν ένα προαπαιτούμενο: Να είναι και πάλι στις 23 Σεπτεμβρίου πέντε κόμματα στην ομοσπονδιακή Βουλή. Εάν οι Φιλελεύθεροι σκοντάψουν στον πήχη του 5% ή εάν καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη οι ευρωσκεπτικιστές καθηγητάδες της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» ή ακόμη και το πυροτέχνημα των Πειρατών, και μπουν στη Βουλή, τότε το έργο αλλάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα