Βαρύτατοι φόροι «αγνώστου ταυτότητας» το 2014

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει έσοδα 44 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι όμως δεν θα καταγράφονται ονομαστικά: Τα αποκαλυπτήρια με τα «χαράτσια» που θα πληρώσουν οι Έλληνες την χρονιά που έρχεται θα γίνουν το Νοέμβριο με το κανονικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα ξαναγραφτεί από την αρχή.

Και αυτό γιατί ο κύκλος των συζητήσεων με τους δανειστές για το Μεσοπρόθεσμο (2014 – 2017) και τον προϋπολογισμό του 2014 δεν έχει ακόμη «κλείσει», αν και είναι εμφανές πως ο χρόνος που έρχεται θα είναι ένας ακόμη εξαιρετικά δύσκολος χρόνος

για τα νοικοκυριά.
Το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση της άμεσης φορολογίας το 2014 η οποία θα φθάνει σε ποσοστό το 12,4%.
Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπεται να φθάσουν τα 19,5 δισ. ευρώ το 2014 από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, δεδομένης και της υστέρησης που παρουσιάζουν.
Οι φόροι αυτοί θα προέλθουν :
· Από την νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων
· Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά
· Την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες
· Από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια

Την ίδια στιγμή, αυξημένοι κατά 400 εκατ. ευρώ θα είναι τη νέα χρονιά και οι φόροι στην έμμεση φορολογία που θα φθάσουν συνολικά τα 24,830 δισ. ευρώ.
Μόνο από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην βεβαίωση εισπράξεων 3,6 δις. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ. ευρώ.

Ο ενιαίος Φόρος Ακινήτων, όπως και μια σειρά από άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά θα συζητηθούν δια αλληλογραφίας με την τρόικα, τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Αναλυτικότερα, τα «μέτωπα» αυτά είναι:
*Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα που θα φθάσει σωρευτικά τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.
*Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο και κατά πως φαίνεται θεωρείται χρονικά αδύνατον το θέμα να μπορέσει να συζητηθεί στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου). Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ συνεχίζονται μετά τα νέα στοιχεία που παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η τρόικα δύσκολα θα αλλάξει γνώμη από αυτή του λουκέτου που υποστηρίζει για τις στρατιωτικές βιομηχανίες της χώρας. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας αποτελεί το άλλο καυτό προαπαιτούμενο για την δόση μαζί με τον κώδικα των δικηγόρων (σ.σ μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από την τρόικα) και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 10- 15 ημέρες.
*Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί
*Η πορεία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά
*Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση αφού οι εισπράξεις παραμένουν σε λογιστική και όχι και σε πραγματική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα