Βενιζέλος: Εθνικό καθήκον να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα

Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει «γελοιότητα» ενός συγκεκριμένου δημοσιεύματος τα περί συμμετοχής του σε μία «μηχανορραφία» ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τους FT ότι συνεχίζουν να δημοσιεύουν σειρά υπονομευτικών κειμένων για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα πάντως, παραδέχθηκε ότι υπήρξε Σχέδιο Ζ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως αποκάλυψε το ίδιο έντυπο, ενώ μίλησε και για ένα σενάριο που προετοιμάζοντας κατ’ επανάληψη.

Μιλώντας

στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για πρώτη φορά ότι στις Κάννες, ζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών να μείνουν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για να ετοιμάσουν το σχέδιο εξόδου από το ευρώ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Επιφύλαξε μάλιστα για τον εαυτό του τον ρόλο του ανθρώπου που …προστάτευσε το κύρος της κυβέρνησης. Συνδέοντας με νόημα την επιλογή του χρόνου δημοσίευσης του άρθρου στους FT με τις εκλογές, έκανε λόγο για «αστεία η σύλληψη». «Όταν έχει μέσα τον Πρόεδρο Σαρκοζί, την Καγκελάριο Μέρκελ, έχει μέσα αυτούς που έχουν συνδιαμορφώσει με την Ελλάδα το β’ πρόγραμμα στήριξης, το μεγάλο δάνειο, το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που είχε αποφασιστεί λίγες μέρες πριν στις Βρυξέλλες, στις 27 Οκτωβρίου, οι παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Δεν έπαιξαν στις Κάννες ρόλο ούτε η κα. Λαγκάρντ, ούτε ο κ. Ρομπόι, ή ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Ρεν που παρίσταντο», υποστήριξε, σημειώνοντας για τον εαυτό του ότι «έπαιξα ένα ρόλο προστασίας του κύρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που ήταν ο κ. Παπανδρέου και προστασίας της εθνικής οικονομίας».

Υποστήριξε άλλωστε πως αν δεν είχε κάνει την περίφημη δήλωση κατά του δημοψηφίσματος στις πέντε το πρωί, στις εννέα δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία. Και όλα αυτά, ενώ λίγο νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Εννοούσε, είπε, …όλο το σχήμα, όπως διαμορφωνόταν, παρουσιάζοντας το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας. «Όταν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα κατελήφθην και εγώ εξ απήνης και έπρεπε, μέσα σε δευτερόλεπτα, να βρω μια θέση η οποία να προστατεύει τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα, τις τράπεζες, τις καταθέσεις, την εθνική οικονομία, την διπλωματική αξιοπιστία της χώρας», είπε, προτείνοντας τότε να κάνουμε το δημοψήφισμα αφού ολοκληρωθεί το πακέτο του δανείου και το κούρεμα, καθώς επίσης το δημοψήφισμα να εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης. «Ποτέ ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, μέσα ή έξω από το ευρώ»...

Αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη τελικά για την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Λουκάς Παπαδήμος. «Δεν το ήθελαν τον κ. Παπαδήμο από τις Βρυξέλλες. Τον κ. Παπαδήμο τον ήθελαν πολλοί στην Ελλάδα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματικοί κύκλοι», είπε.

Κατά τα λοιπά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε το έργο των υπουργών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, αναφέροντας καθέναν εξ αυτών προσωπικά. Επανέλαβε ότι την επομένη των εκλογών θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του εκθέσει τα νέα δεδομένα, αφού «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», όπως είπε, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί στα τελευταία βήματα πριν από την ολοκληρωτική έξοδο από την κρίση σε συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες» όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας για να αναλάβει ευρωπαϊκό αξίωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα