Βενιζέλος: Να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της η Γερμανία

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα προειδοποιεί για κίνδυνο ‘φαύλου κύκλου ανισότητας’ στην ΕΕ» και υπότιτλο «Τα κράτη του νότου της Ευρωζώνης υποφέρουν ακόμα», η εφημερίδα της Ουάσινγκτον, αναφέρεται στη δήλωση Βενιζέλου ότι «προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι είμαστε μια ‘σπάταλη χώρα’», προειδοποιώντας ότι αυτές οι εντάσεις ενδέχεται να αποδυναμώσουν την ΕΕ, τροφοδοτώντας τον λαϊκό σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό,

αντί για την ενότητα μεταξύ των οικονομιών των κρατών-μελών. Ο κ.Βενιζέλος μίλησε για μεγάλη ανησυχία σε πολλές χώρες, ζητώντας «κάτι παραπάνω» για να βγουν από την κρίση ο νότος και σύσσωμη η Ευρώπη. Κατήγγειλε τον διαχωρισμό στα μέλη της Ευρωζώνης και ζήτησε από την Γερμανία να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για μειώσεις δαπανών…

Ολόκληρο το δημοσίευμα, έχει ως εξής :

Κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίν-δυνο «διεύρυνσης του ρήγματος» εντός της Ευρωζώνης, το οποίο διαχωρίζει τις χώρες οικονομικής σταθερότητας, όπως είναι η Γερμανία, από τους εταίρους τους στη Νότια Ευρώπη, που πασχίζουν να επιταχύνουν το βήμα τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που μετέχει στην ελληνική τρικομματική κυβέρνηση, καταδίκασε τον «φαύλο κύκλο ανισότητας» απέναντι στα μέλη του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, που όπως είπε έχει φτάσει να επικρατεί στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Ενόψει ομιλίας που θα παραθέσει ο κ. Βενιζέλος την Πέμπτη στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι χώρες αυτές δεν απειλούνται στον ίδιο βαθμό όπως οι υπόλοιπες, πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι είμαστε μια ‘σπάταλη χώρα’», δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κύριος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι αυτές οι εντάσεις ενδέχεται να αποδυναμώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτώντας τον λαϊκό σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό, και όχι την ενότητα μεταξύ των οικονομιών των κρατών-μελών.

Η δήλωση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση της Ευρωζώνης της Τετάρτης ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών του μπλοκ των 17 χωρών συρρικνώθηκαν κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013, το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης. Η Γερμανία, που συνιστά σχεδόν το 30% της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρουσίασε αύξηση 0,1% το αντίστοιχο τρίμηνο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμιστεί το υπόλοιπο της ζώνης, όπου συμπεριλαμβάνεται η γαλλική οικονομία, που ξαφνικά έχει πάρει αρνητική κλίση.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που υπέστη το βαρύτερο πλήγμα, βλέποντας την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 5,3% μέσα στο αντίστοιχο τρίμηνο.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center έδειξε ότι 72% των Ελλήνων θεωρούν ότι η οικονομία τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ μόνο 1% ισχυρίζεται το αντίθετο. Επιρρίπτουν την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας στην έλλειψη θέσεων εργασίας, το υψηλό δημοσιονομικό χρέος και την αύξηση των τιμών.

«Αναμφίβολα, υπάρχει έντονος οικονομικός εθνικισμός», δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος.

Η Γαλλία υπέστη ύφεση της τάξης του 0,2%. Οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας συρρικνώθηκαν κατά 0,5%.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε πολλές μεγάλες χώρες, διότι όταν υπάρχει έντονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανησυχία στη Γαλλία, τη χώρα νούμερο δύο της Ευρωζώνης, καθώς και στην Ιταλία και την Ισπανία, είναι φυσικό να είναι ανήσυχη όλη η Ευρωζώνη», είπε ο κύριος Βενιζέλος.

«Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω για να βγουν από την κρίση ο νότος και ολόκληρη η Ευρώπη».

Είπε επίσης ότι αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει και σε συνθήκες αδικίας στην Ελλάδα, παραθέτοντας ως παράδειγμα τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία.

Ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε ότι θα ήθελε η Γερμανία να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για μειώσεις δαπανών, που όπως είπε έχουν συμβάλει στην εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα πάνω από 25%. Αν και αναγνωρίζει ότι η λιτότητα ήταν ένα «δύσκολο αλλά αναγκαίο» μέτρο για την Ελλάδα, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της χώρας είναι ένα «ιδεολογικό πρόβλημα».

«Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο για μια χώρα που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση, έχοντας έναν τόσο μεγάλο δανεισμό, να παλέψει για αυτή την ιδέα», δήλωσε. «Σε επίπεδο Ευρώπης, είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ασκήσει τέτοιου είδους επιρροή στη Γερμανία».

Η έρευνα του κέντρου Pew έδειξε ότι 56% των Ελλήνων είναι ενάντιοι στα μέτρα λιτότητας, παρ’ όλο που 59% των Ευρωπαίων συνολικά πιστεύουν ακόμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι να μειωθεί το χρέος.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα ήταν πιο εύκολη μια συνεργασία με τους εταίρους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, που θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η κεντροδεξιά καγκελάριος Angela Merkel έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί, παρ’ όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Peer Steinbruck, τον αντίπαλό της από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα