Βγάζουν τα... μάτια της Ελλάδας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη Θράκη

Διαστάσεις που υπερβαίνουν την οξεία αντιπαράθεση των κομμάτων και αγγίζουν, πλέον, τα «ιερά και όσια» της ασκούμενης πολιτικής στη Δυτική Θράκη προσλαμβάνει η σύγκρουση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μουσουλμανική μειονότητα.

Την ίδια στιγμή που τα δύο κόμματα συγκρούονται, με τη Ν.Δ. να «μετρά» ως νίκη και την αποχώρηση του περιφερειακού συμβούλου Αχμέτ Κούρτ, λόγω της υποστήριξής του στο DEB, το κόμμα που ίδρυσε ο Σαδίκ, και τον ΣΥΡΙΖΑ

να «αποκαλύπτει» από την πλευρά του και «γαλάζιους» μουσουλμάνους που στηρίζουν το κόμμα της μειονότητας, το Προξενείο λειτουργεί μεθοδικά και υλοποιεί βήμα – βήμα το σχεδιασμό για την κάθοδο ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές, με στόχο να εκφράσει όχι μόνον τη μουσουλμανική αλλά και όποια άλλη εθνοτική μειονότητα υπάρχει ή αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια στην Ελλάδα.

Η Αθήνα αίφνης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κεφάλαιο που ουδείς, στην πραγματικότητα, επιθυμούσε να ανοίξει ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Άλλωστε, εδώ και χρόνια το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων (πλην ΚΚΕ, Χρ. Αυγής και ΑΝΕΛ) λειτουργούσαν σε συνεννόηση με τις οργανώσεις των μουσουλμάνων στη Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ιλχαν Αχμέτ, πρώην βουλευτή με τη Ν.Δ., κατέβηκε υποψήφιος το 2012, το μεν Μάιο με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το δε Ιούνιο με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, αυξάνοντας τη δύναμη των δύο ψηφοδελτίων κατά 10.000 και πλέον ψήφους.

Και ενώ η Ν.Δ. επέλεξε έναν πομάκο για το ευρωψηφοδέλτιο, η επιλογή Σαμπιχά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε θρυαλλίδα. Η ισορροπία διαταράχθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την επιλογή του προκειμένου να μην χάσει την ψήφο της μειονότητας (σ.σ. εξ ου και οι... εθνικοί λόγοι που επικαλούνται κάποια στελέχη του), ωστόσο το κουτί της Πανδώρας άνοιξε με αβέβαιες συνέπειες.

Μόνον βέβαιο είναι ότι οι μουσουλμάνοι κινούνται συντονισμένα προκειμένου να καταγράψουν ισχυρή παρουσία σε αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τί δυναμική θα καταγράψει το ευρωψηφοδέλτιο του DEB, που δεν στοχεύει μόνον στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν μετανάστες που διατηρούν πολιτικά δικαιώματα.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή είχε θεσπιστεί προκειμένου, ακριβώς, να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην παρουσία μειονοτικών ψηφοδελτίων. Έκτοτε οι μειονοτική υποψήφιοι ενσωματώθηκαν ή ενίτοτε κυριάρχησαν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Ωστόσο, η αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού σε συνδυασμό με την υψηλή αποχή που, συνήθως, παρατηρείται στις ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να κατεβάζουν το όριο του 3% στις 150.000 – 160.000 ψήφους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο για το ψηφοδέλτιο του DEB να περάσει το όριο και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Ωστόσο, αν το ψηφοδέλτιο καταγράψει ισχυρή δυναμική, πολλώ δε μάλλον αν έλθει πρώτο σε νομό της Θράκης, δηλαδή στη Ροδόπη, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει μεταβολή των συνθηκών. Κι όλα αυτά, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξακολουθούν να τσακώνονται...

Keywords
Τυχαία Θέματα