ΒΟΡΔΩΝΕΣ: ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΙ
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ υποστηρίζει ότι μια χαμένη νήσος που ανήκει στο γνωστό σύμπλεγμα των Πριγκιποννήσων, (η δέκατη νήσος), έξω από την Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφτηκε πρόσφατα από Τούρκους ερευνητές.
Το συγκεκριμένο νησί που η ιστορική του ονομασία είναι Βόρδωνες, βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως ανακοινώσε ο Τούρκος ερευνητής, Σενέρ Ουζουμέζσοϊ, καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστήμιου
Έρευνες για το αναδυόμενο νησί
Ο Τούρκος γεωλόγος, που αυτή την περίοδο διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης εξετάζοντας τις γεωλογικές μεταβολές από τις σεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι σε επανειλημμένες καταδύσεις της ομάδας των ερευνητών διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυτής της χαμένης νήσου η οποία φαίνεται ότι μετά από κάποιες σεισμικές δονήσεις ανέβηκε μερικά μέτρα προς την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι έκπληκτοι Τούρκοι αφού εξακρίβωσαν την ιστορικότητα της χαμένης νήσου, ανέφεραν ότι το νησί αυτό ήταν πολύ γνωστό στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ερώτημα βέβαια τους δημιουργήθηκε για την περίοδο που επιλέχτηκε από την φύση για την ανάδυση αυτής της χαμένης νήσου και τι συμβολίζει αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη.
Ο ρόλος του στην ιστορία
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους τους Τούρκους, στην νήσο αυτή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο οποίος έζησε στο διάστημα 797-877, πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς από την γύρω περιοχή. Το μοναστήρι αυτό άκμασε από τον 8ο μέχρι στις αρχές του 11ου αιώνα. Το 1010 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησάκι το οποίο το βύθισε μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα το μοναστήρι και τα κτίσματά του να βυθιστούν κάτω από τα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά.
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας κάνει λόγο για την σύνδεση αυτής της ιστορικής μονής με τον μεγάλο πατριάρχη της ορθοδοξίας, τον Φώτιο, ο οποίος λέγεται ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες, σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή, Αλεσάντρο Ρίτσι, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ ενώ απέναντι στην περιοχή του Κουτσουκγιαλί (Küçükyalı) βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.
Ένας ύφαλος προς εξερεύνηση
Η χαμένη νήσος Βόρδωνες, που σύμφωνα με το
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δεν επιστρέφω στη ΝΔ ακόμα και αν γίνω “αρχηγός” της»
- Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο έως το 2015
- Πώς θα γίνει η μεγάλη έξοδος από το Δημόσιο
- ΠΟΙΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ… ΣΦΑΓΗ
- Κάμερον: «Θα κλείσουμε τα σύνορα στους Έλληνες σε ενδεχόμενο Grexit»
- Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο – Ποιοι φεύγουν και πως μέχρι το 2015 – Όλο το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην τρόικα
- Σαμαράς (σαν σήμερα 4-7-1993) : «Δεν επιστρέφω στη ΝΔ ούτε ως αρχηγός»!
- Ανατρέποντας στην πράξη το Μνημόνιο
- Το φονικό στην Αγία Νάπα και η Κυπριακή Μαφία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέσσερις δικογραφίες στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
- Η εξοικείωση του παιδιού με το υγρό στοιχείο
- Η Λαγκάρντ δεν έχει διάθεση να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.
- Απόγευμα συλλήψεων σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα
- Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλα λόγια μην λες κύριε Σαμαρά
- Το φονικό στην Αγία Νάπα και η Κυπριακή Μαφία
- Νέο ζευγάρι στη show biz, Καινούργιου - Σαμαράς;
- Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Νίκαια
- Ο δεκάλογος του μεθυσμένου
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βόρειο Περού