Υπεραποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που πλέον βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το ξέσπασμα της κρίσης. Πλέον το spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στις 650 μονάδες βάσεις ενώ καθημερινά υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα και όλοι όσοι κατέχουν ομόλογα αποκομίζουν εκπληκτικά κέρδη.

Σύμφωνα με αναλυτές η αποκλιμάκωση των τιμών των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνει την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη από τις επαφές που πραγματοποιούν με ξένους επενδυτές το θέμα του Grexit έχει πλέον ξεχαστεί. Όπως σημειώνουν οι πάντες συζητούν για την εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση ενώ εκτιμούν ότι η χώρα εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πτώση των επιτοκίων των ομολόγων αποτυπώνει επίσης την μείωση του κινδύνου χώρας ενώ όπως σημειώνουν αναλυτές δεν φαίνεται να απασχολεί τους ξένους ο πολιτικός κίνδυνος. «Δεν φαίνεται να ανησυχούν ούτε για εκλογές ούτε για κάποιο άλλου είδους πολιτικό ατύχημα», τονίζουν.

Η κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων προσφέρει υπεραποδόσεις σε όλους όσους απέκτησαν ελληνικά ομόλογα μετά το PSI. Έτσι όσοι επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα υπερδιπλασίασαν τα κεφάλαιά τους το τελευταίο 12μηνο επιτυγχάνοντας αποδόσεις πολλαπλάσιες αυτές των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε εγχώρια ομόλογα έχουν επιτύχει, για το διάστημα Οκτώβριος 2012 – Οκτώβριος 2013, αποδόσεις άνω του 100% με τα Α/Κ της Δήλος (Εθνική), Interamerican και Eurobank Ι να καταγράφουν απόδοση άνω του 130%.
Στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάζει άνοδο κατά 34% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο κατά 22%. Έτσι όσοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα λίγο μετά το PSI επιτυγχάνουν υπεραποδόσεις και μάλιστα χωρίς να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο και τις διακυμάνσεις, που παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια. Οι αποδόσεις των εγχώριων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων «κερδίζουν» όχι μόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά το σύνολο σχεδόν των κεφαλαιαγορών σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Όσοι έχουν επενδύσεις στις ΗΠΑ αποκομίζουν, για το διάστημα Οκτώβριος 2012 – Οκτώβριος 2013, κέρδη κάτω του 20% (Dow Jones +14%, Standard & Poors 500 +19%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώνονται οι αποδόσεις στην Ευρώπη με την Γερμανία (DAX) να εμφνίζει άνοδο 20% ενώ η Αγγλία (FTSE-100) ενισχύεται κατά 12%. Ιδιαίτερα υψηλά κέρδη, της τάξης του 68% αποκομίζει το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας (Nikkei 225) ωστόσο ακόμα και αυτά αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ της απόδοσης των τριών πρώτων σε απόδοση ομολογιακών Α/Κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών την πρώτη πεντάδα σε απόδοση συμπληρώνουν τα αμοιβαία Eurobank (LF) Greek Government Bond με 129,08% και το Millennium Value Plus με 125,73%.

Keywords
Τυχαία Θέματα