Υπερψηφίστηκε επί της αρχής η κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου

Το νομοσχέδιο που προβλέπει επίσης την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με προκαθορισμένη ποσόστωση και τον επανέλεγχο προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κυρ. Μητσοτάκης

«Εμείς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία της διοικητικής μεταρρύθμισης κόντρα στις αντιστάσεις -και να μην έχετε καμία αμφιβολία γι” αυτό. Το οφείλουμε στη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών,

οι οποίοι δεν ανέχονται άλλο την αδράνεια, αλλά και την επίκληση του πολιτικού κόστους», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, τόσο στην επιχειρησιακή της ανεπάρκεια όσο και στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος και κυρίως εκείνων που δίνουν «μάχες οπισθοφυλακών», υπερασπιζόμενοι ένα «βαθύ κράτος το οποίο αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή».

Από την άλλη, «φωτογραφίζοντας» τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που «δεν λένε εξ αρχής όχι σε όλα, αλλά όμως συχνά περιορίζονται σε κοινότοπες, γενικόλογες διακηρύξεις και εξαγγελίες πολύ επιβλητικών σχεδίων, χωρίς συγκεκριμένο “δια ταύτα”».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επέμεινε πως οι φορείς που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, καταργούνται κατόπιν αξιολογήσεων των ίδιων των υπουργείων αλλά και εξωτερικών φορέων, υπογράμμισε ωστόσο πως, όταν καταργείται ένας φορέας, αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται και η δημόσια πολιτική που ασκεί, καθώς πλέον ενδυναμώνονται οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, προκειμένου να την αναλάβουν.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Φέρατε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας να βρείτε στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να απολύσετε. Αυτά δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διάλυση του κράτους», κατηγόρησε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όποιος προβάλλει ενστάσεις στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά αποδέχεται τη φαυλοκρατία. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει…» σχολίασε για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως «η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο», αλλά με τη στρατηγική επιλογή να δοθούν προσοδοφόροι τομείς του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ εστίασε στην τροπολογία που έχει εντάξει στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα απολύσεων ή τακτοποιήσεων υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα το 2013, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την «εργαλείο πίεσης των δημοσίων υπαλλήλων για να σας στηρίξουν στις εκλογές».

Ενστάσεις Παπακώστα και Κακλαμάνη

Σημειώνεται, εξάλλου, η διαφωνία που εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το νέο σύστημα αξιολόγησης, όσο και τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων, για τον οποίο παρατήρησε πως «δεν μπορεί για λόγους ασφάλειας, δικαίου και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, να ανακαλέσουμε διοικητικές πράξεις πρόσληψης μετά την παρέλευση ενός τόσο μεγάλου διαστήματος, ιδίως δε όταν δεν υπάρχει δόλος από την πλευρά του υπαλλήλου».

«Όσοι υπάλληλοι δεν έφταιξαν, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν», δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ενάντια στην κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας κινήσεις της Ακαδημίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της διένεξης με την ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα