Υποχώρησε μία 20ετία η απασχόληση στο εμπόριο

Όπως προκύπτει από έκθεση που παρουσίασε σήμερα η ΕΣΕΕ, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στο εμπόριο έχει μειωθεί σε 656.159 και είναι οι λιγότεροι εδώ και 16 χρόνια (από το 1997). Σε σχέση με το 2008 έχει χαθεί το 21,2% των θέσεων απασχόλησης ή πάνω από 176.000, ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτές είναι απολύσεις μισθωτών.

Από το 2009, έκλεισαν 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000. Οι «καθαρές» απώλειες λόγω λουκέτων είναι 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις λιγότερες και το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε μια

εικοσαετία πίσω παρουσιάζοντας την εικόνα που είχε τη δεκαετία του 1990.

Έντονη είναι και η απορύθμιση στην αγορά εργασίας του εμπορίου. Πολύ μεγάλη αύξηση υπάρχει στο ποσοστό αδυναμίας έγκαιρης καταβολής μισθών και δεδουλευμένων υπερωριών, ενώ οι μισθωτοί φοβούνται να αντιδράσουν ακόμα και σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες λόγω απολύσεων ή λουκέτων.

Επίσης η αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στον κλάδο, εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει στην απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας πλήρους ωραρίου από το 2008.

Μεταξύ 2008 και 2013 οι πληρωμένες από τον εργοδότη υπερωρίες μειώθηκαν κατά 53,5% ενώ την ίδια περίοδο οι απλήρωτες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 76,4%.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος, ανέφερε ότι θα απαιτηθούν κοντά στα 20 χρόνια ώστε η ελληνική οικονομία να ανακτήσει το 1 εκατ. των χαμένων θέσεων εργασίας της 6ετούς ύφεσης.

Όπως είπε, ακόμα και αν έρθει η ανάπτυξη, αυτή θα είναι αναιμική και κατά τα πρώτα χρόνια δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό με εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση ωραρίων κλπ.

Ο Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.-ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε πως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στον κλάδο αλλά σε βάθος χρόνου σταθεροποιούνται οι τάσεις καθώς η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε ακόμα ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στα προβλήματα είναι ίδια με αυτά που επέλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση προσωπικού εξακολουθεί να είναι ψηλότερα στη λίστα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων ενώ το «λουκέτο» για το 10% είναι μια πιθανή εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα