«Ύποπτα» swaps «ξήλωσαν» τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών

17:32 7/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Βαρύνεται από υποψίες για εμπλοκή του σε μία παλαιότερη υπόθεση, που αφορούσε συμβόλαια «swaps», τα οποία υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν την χώρα να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της, αρκετά χρόνια πριν αναγκαστεί να προσφύγει στον διεθνή δανεισμό.

Ο Ζουακίμ Παΐς Ζόρζι κάνει λόγο για συκοφαντίες και αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, πως εγκαταλείπει τα καθήκοντά του, ώστε «οι υπόνοιες γύρω από την επαγγελματική του σταδιοδρομία να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της κυβέρνησης».

Ο Παΐς Ζόρζι, που είχε διορισθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών στα

τέλη Ιουλίου, κατά το διάστημα 1990 -2009 χρημάτισε διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Citibank στην Πορτογαλία.

Υπό την ιδιότητά του αυτή, σύμφωνα με αποκαλύψεις του εβδομαδιαίου περιοδικού Visão (Άποψη),ο Παΐς Ζόρζι είχε συμμετάσχει το 2005 στις διαβουλεύσεις με στελέχη της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, στα οποία πρότεινε συμβόλαια swaps που θα επέτρεπαν στο κράτος να εμφανίσει στους ισολογισμούς του ένα έλλειμμα μειωμένο κατά 370 εκατ. ευρώ το 2005 και κατά 450 εκατ. ευρώ το 2006.

Η τράπεζα Goldman Sachs είχε υπογράψει ανάλογα συμβόλαια στις αρχές του 2000 με την Ελλάδα, τα οποία τη βοήθησαν να παρουσιάσει μειωμένο έλλειμμα.

Ο Παΐς Ζόρζι αρχικά είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή του σε αυτές τις συζητήσεις και είχε δηλώσει πως ουδεμία ευθύνη έφερε στη σύνταξη αυτών των συμβολαίων, τα οποία άλλωστε είχε αρνηθεί και η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Μολαταύτα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sic Noticias πρόσφατα αποκάλυψε την ύπαρξη μίας γραπτής πρότασης της Citibank προς την Πορτογαλική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Χρέους, βάσει της οποίας ο Παΐς Ζόρζι εμφανιζόταν ως ο κύριος διαπραγματευτής.

Καθώς η υπόθεση αυτή υπήρχε κίνδυνος να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Παΐς Ζόρζι προτίμησε να παραιτηθεί, προκειμένου να θέσει τέλος στις αποκαλύψεις, τονίζοντας συνάμα πως το έγγραφο που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο είναι πλαστό.
Η αντιπολίτευση αξιώνει όχι μόνον την παραίτηση του γενικού γραμματέα, μα επίσης σύσσωμης της κυβερνητικής συμμαχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα