«Ζεστάθηκε» το οικονομικό κλίμα τον Μάιο

15:18 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 93,8 μονάδες, από 89,2 τον περασμένο μήνα. Είναι η υψηλόιτερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2008. Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για «εντυπωσιακή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι υποδηλώνει περισσότερο την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια και λιγότερο την επικράτηση κλίματος αισιοδοξίας. Όπως αναφέρει, σε αυτό έχουν συμβάλλει «η ηπιότερη πορεία της ύφεσης, οι αυξημένες τουριστικές κρατήσεις, η ενεργοποίηση κάποιων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ,

η προοπτική των αποκρατικοποιήσεων, η επιστροφή καταθέσεων, η αναμενόμε νη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και η αλλαγή της ρητορικής στο διεθνές περιβάλλον».

Το ΙΟΒΕ σημειώνει πάντως ότι «παραμένει γεγονός ότι κινούμαστε ακόμα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, με σωρευτικά δυσμενή αποτελέσματα στα εισοδήματα, στην ανεργία και στην εγχώρια ζήτηση». Εξάλλου, τονίζει πως «γι’ αυτό άλλωστε η πλειονότητα πολιτών και επιχειρήσεων συνεχίζει να διατυπώνει αρνητικές προσδοκίες για τις οικονομικές εξελίξεις».

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε κατά οκτώ μονάδες και διαμορφώθηκε τον Μάιο στις – 63,4 μονάδες, επίδοση που είναι η υψηλότερη της τελευταίας τριετίας.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, καθ’όλη τη διάρκεια του 2013 το πολύ μεγάλο ποσοστό των απαισιόδοξων πολιτών αμβλύνεται ελαφρά, καθώς μετατοπίζονται περισσότερο προς τη σταθερότητα και λιγότερο προς την αισιοδοξία.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο μειώθηκε ελαφρά, από το 72% στο 69%.

Ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές έτος. Το ποσοστό όσων προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση μειώθηκε στο 70%, από 79% τον περασμένο μήνα. Το 10% κρίνει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ελαφρά (από 6% τον Απρίλιο) .

Το ποσοστό των πολιτών που προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά μειώθηκε στο 81 %, από 88 %. Το 8% αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωση (από 6 % τον περασμένο μήνα).

Keywords
Τυχαία Θέματα