Ζυμώσεις για τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα θα ληφθούν μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει μπει και επίσημα στο «τραπέζι» το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους που το Μάιο «σκαρφάλωσε» στα 317,86 δις. ευρώ και για το οποίο ο… άτυπος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης απέρριψε κατηγορηματικά ένα νέο «κούρεμα»

στα πρότυπα του PSI+.

Αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο διαφωνίας με το ΔΝΤ, που τάσσονταν υπέρ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η διαμάχη ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον παραμένει και σύμφωνα με τον κ. Σόιπμλε το πρόβλημα με το ΔΝΤ θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκοψε «μαχαίρι» την κουβέντα για το «κούρεμα» συστήνοντας μάλιστα στην Αθήνα να μην δίνει «τροφή» σε αυτές τις συζητήσεις διότι «δεν είναι προς όφελος της».

Μπορεί βέβαια ο κ. Σόιμπλε να έκλεισε την πόρτα σε ένα νέο «κούρεμα», την άνοιξε όμως σε μία νέα βοήθεια. Σε ένα νέο δάνειο δηλαδή που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας και οι οποίες σύμφωνα με το ΔΝΤ φθάνουν τα 11,1 δισ. ευρώ

Οι αποφάσεις για το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα δεινά για τους Έλληνες θα ληφθούν προς το τέλος του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% το 2013.

Για την ώρα ο προϋπολογισμός στο φετινό εξάμηνο παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δις. ευρώ εξαιτίας της «φοροκόπωσης» που παρουσιάζουν τα έσοδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποζημίωση του κατοχικού δανείου, αποκλείοντας όμως να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα μπορεί να αναγνώρισε «την ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ» ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα