Tα turbo καίνε: Μύθος ή πραγματικότητα;
Ιστορικά οι στροβιλοσυμπιεστές χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση ισχύος των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του περίφημου downsizing. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για την κατανάλωση;
Η θεωρία είναι απλή: Μια φτερωτή (ο στρόβιλος) στην πολλαπλή εξαγωγής περιστρέφεται με τη βοήθεια των αερίων εξαγωγής. Η κίνηση μεταφέρεται μέσω άξονα σε μια δεύτερη φτερωτή (αυτή του συμπιεστή) στην πλευρά της εισαγωγής, η οποία και συμπιέζει τον αέρα εισαγωγής, σε ποσοστό 30-40% πάνω από την ατμοσφαιρική
«Downsizing» λέγεται και χρησιμοποιείται από όλους τους κατασκευαστές: Ένας κινητήρας με λιγότερους κυλίνδρους, μικρότερη χωρητικότητα και ελαχιστοποιημένες τριβές είναι οικονομικότερος σε κατανάλωση από ένα σύνολο μεγαλύτερου κυβισμού. Παράλληλα, όμως, μπορεί να αποδώσει την ίδια περίπου ισχύ αν υπετροφοδοτηθεί, υπερκαλύπτοντας το μειονέκτημα χωρητικότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε σύνολα 1.000 cc να τοποθετούνται σε αυτοκίνητα της μεσαίας κατηγορίας, πράγμα αδιανόητο πριν μερικές δεκαετίες. Όσον αφορά στην κατανάλωση, όταν ένας downsized κινητήρας οδηγείται σε συνθήκες χαμηλού-μέσου φορτίου, όντως καίει λιγότερο καύσιμο σε σχέση με έναν μεγαλύτερο ατμοσφαιρικό. Ακόμα και με την ήπια ενεργοποίηση του turbo, ο άμεσος ψεκασμός, ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων και οι μακριές σχέσεις μετάδοσης (τρία εξίσου απαραίτητα στοιχεία του downsizing) εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης του κινητήρα εσωτερικής καύσης στο χαμηλότερο δυνατό αριθμό στροφών. Οι σύγχρονοι υπερτροφοδοτούμενοι βενζινοκινητήρες είναι άλλωστε έτσι σχεδιασμένοι ώστε να παρέχουν μεγάλες τιμές ροπής σε χαμηλές στροφές λειτουργίας, θυμίζοντας αρκετά τη συμπεριφορά ντιζελοκίνητων συνόλων.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ζητηθεί η πλήρης ισχύ και ο κινητήρας λειτουργήσει σε υψηλά φορτία; Η εισαγωγή μεγαλύτερου όγκου αέρα στο θάλαμο καύσης, συνεπάγεται και το ψεκασμό μεγαλύτερης ποσότητας βενζίνης. Επιπρόσθετα, στις ψηλές στροφές λειτουργίας, οι υπερτοφοδοτούμενοι κινητήρες απαιτούν πλουσιότερο μίγμα του στοιχειομετρικού (σε αναλογία έως και 12,6:1 αντί 14,7:1). Το επιπλέον καύσιμο ψεκάζεται ώστε, με την εξάτμισή του, να απορροφήσει θερμότητα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η θερμοκρασία του μίγματος και αποτρέπεται η προανάφλεξή του. Η χρήση άμεσου ψεκασμού έχει μετριάσει την αναγκαία ποσότητα επιπλέον καυσίμου, αλλά η απόκλιση στην κατανάλωση είναι δεδομένη και αποτυπώνεται με σαφήνεια στις διαφορές του παλαιότερου και νεότερου πρότυπου μέτρησης κατανάλωσης/ρύπων NEDC και WLTP: Το δεύτερο είναι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης, εμπεριέχοντας μεγαλύτερα διαστήματα κίνησης υπό πλήρες φορτίο.
Συμπέρασμα: Οι σύγχρονοι turbo κινητήρες είναι ιδιαίτερα οικονομικοί, όσο οδηγούνται σε χαμηλομεσαίες στροφές. Σε ψηλές στροφές λειτουργίας, υπό πλήρες φορτίο, ο στροβιλοσυμπιεστής θα αποδώσει το μέγιστο σε ισχύ, με το ανάλογο, όμως, τίμημα στην κατανάλωση καυσίμου.
The post Tα turbo καίνε: Μύθος ή πραγματικότητα; appeared first on NewsAuto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Tα turbo καίνε: Μύθος ή πραγματικότητα;
- Δοκιμάζουμε το νέο Lexus UX 250 h 4WD
- Ελαφρύτερη BMW Σειρά 8 Gran Coupe
- Τα pit stop έκριναν το GP Σιγκαπούρης
- Αναστατώνει τους άντρες με τις φωτογραφίες της
- Ηλεκτρικό λεωφορείο απέκτησε το Ρέθυμνο!
- Σκέφτηκε τις team orders η Ferrari
- «Black out» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Καλωσορίστε την νέα Honda Africa Twin CRF1100L
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Ο Adrian Newey στο Extreme E
- Κάνε δικό σου το Astra “Reasonably Priced Car” του Top Gear
- Η νέα Porsche 911 Turbo ξανά στο Nurburgring
- H ηλεκτρική Chevrolet eCOPO Camaro απέτυχε να πουληθεί σε δημοπρασία
- Δες πως τράκαρε η πρώτη νέα Toyota Supra
- Η έκθεση της Φρανκφούρτης “πεθαίνει”, το λένε και τα νούμερα
- “Voltάρω 2019”: Ένα Nissan Leaf μαγνήτισε τα βλέμματα
- Το Fiat 500X Sport “παίζει μπάλα” με τον προπονητή της ...
- Το SEAT Ateca φωτίζει τον κόσμο σου