Test: Alfa Romeo Giulia 2,0 turbo 200PS

Ζούμε στην εποχή της διαφορετικότητας, του εναλλακτικού, του υβριδικού, του ηλεκτρικού. Καλά όλα αυτά, αποδεκτά, και χρήσιμα. Καμιά φορά όμως…

TΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Είναι γεγονός πως από την πρώτη στιγμή η Giulia άσκησε πάνω μου μια ιδιαίτερη γοητεία. Το έψαξα το θέμα αρκετά, κατέληξα στο συμπέρασμα πως η Ιταλική σχεδιαστική σχολή έχει «τρόπο» να νιώθεις οικεία με το καινούργιο. Κατά πόσο αυτό οφείλεται στο σχεδιαστή και κατά πόσο στα 107 και πλέον

χρόνια ιστορίας της φίρμας με τα διαχρονικά σχήματα, είναι ασαφές μέσα μου.

Το θέμα είναι πως η Giulia σ’ έχει κερδίσει προτού πατήσεις το μπουτόν έναυσης του κινητήρα το οποίο βρίσκεται πάνω στο τιμόνι. Την κοιτάς εξωτερικά και βλέπεις ένα αθλητικό σώμα, έτοιμο για αμαρτίες. Κάθεσαι στο εσωτερικό και «έτσι ξαφνικά» νιώθεις πως όλα είναι στα μέτρα σου. Αποστάσεις, διακόπτες, χειριστήρια, μυρωδιά. Μόνη παραφωνία η απόσταση του κεφαλιού από το μεσαίο καθρέπτη, είναι πολύ κοντά (σ.σ: το ίδιο και στη Stelvio).

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 200PS που περνούν στο δρόμο από τους πίσω τροχούς αποκλειστικά. Μπορούμε να βρούμε πολλά θετικά επιχειρήματα υπέρ αυτού που θα επιλέξει ν’ αγοράσει μια πετρελαιοκίνητη Alfa Romeo. Στα μάτια μου ο συνδυασμός «ντήζελ – Alfa Romeo» είναι ανάλογος της γυναικείας άρσης βαρών χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης της προσπάθειας οιουδήποτε αθλητή/αθλήτριας. Τούτων δοθέντων προφανώς αδημονούμε να οδηγήσουμε και την 4κίνητη Veloce, 2.0lt/280PS που αποτελεί μέρος της Ελληνικής αυτοκινητικής πραγματικότητας, σε αντίθεση με την ονειρική Quadrifoglio των 510PS.

O δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 200PS διαθέτει το σύστημα ελέγχου βαλβίδων Multi Air με ηλεκτρουδραυλικό έλεγχο των βαλβίδων εισαγωγής και παραμετροποίηση λειτουργίας ανάλογα το πρόγραμμα: Dynamic, Normal, All Weather. Πιο σημαντική κατά την άποψή μας είναι η ροπή των 33.6kgm που αποδίδεται σταθερά σχεδόν σε όλο το φάσμα στροφών. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας έφερε το 8αρι αυτόματο κιβώτιο της ZF που χρησιμοποιούν επίσης οι BMW, Jaguar, Land Rover. Πρόκειται για κορυφαίο σύνολο υπεράνω κριτικής. Αντίστοιχου επιπέδου και η ηλεκτρονική χαρτογράφηση που παραμετροποιεί τη συνεργασία του με τον θερμικό κινητήρα της Alfa Romeo. Πέρα από την αυτόματη λειτουργία, οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται όταν θες και με αλλαγές μέσω μεγάλων paddles «αλά Ferrari» που βρίσκονται σταθερά πίσω από το τιμόνι.

Το πλαίσιο της Giulia έχει βραβευτεί για την ακαμψία του, δικαίως. Ο άξονας που μεταδίδει την κίνηση πίσω είναι από ανθρακόνημα. Πέρα από την εξοικονόμηση περίπου 15kg βάρους το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι στην ελάχιστη αδράνεια. Η επιλογή αυτή είναι ενδεικτική του σπορ προσανατολισμού της Giulia. Επειδή ξέρω τι σκέφτεστε ας το ξεκαθαρίσουμε: Όχι τα ηλεκτρονικά δε σβήνουν, δε μπορείς να κάνεις πάντες με την Giulia των 200PS. Αποκάλυψη η ανάρτηση: Δεν κοπανάει, κρατάει χωρίς κλίσεις και στην αλλαγή πορείας με πολλά χιλιόμετρα το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται σαν ένα σώμα, σα βέλος χωρίς καμία ταλάντωση. Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο σετάρισμα ανάρτησης από την Peugeot ή τη Subaru. Για την Alfa Romeo αποτελεί ευχάριστη έκπληξη!

Σε πορεία στον αυτοκινητόδρομο εκτιμάς την διακριτική λειτουργία των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας όπως η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και η προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης. Με τη χαρτογράφηση στο Normal κινείσαι αρχοντικά απολαμβάνοντας ποιότητα κύλισης, ηχομόνωση, ακαμψία, άνεση (σ.σ: ναι για Αlfa Romeo μιλάμε, άλλαξαν οι εποχές!). Βγαίνοντας στον επαρχιακό δρόμο επιλέγουμε Dynamic. Το πρώτο που αλλάζει είναι η χροιά του κινητήρα. Η απόκριση γίνεται άμεση, το τιμόνι ξυρίζει. Η δύναμη βγαίνει γλυκά χωρίς ξεσπάσματα, το turbo δεν έχει ούτε υστέρηση, ούτε υπεραπόδοση. Είναι σαφές από τις πρώτες στροφές πως το πλαίσιο είναι φτιαγμένο για πολλά παραπάνω. Περνάς όπως έρχεσαι, στηριζόμενος στην εξαιρετική ισορροπία κρατήματος και την ιδανική κατανομή βάρους. Δεν υποστρέφει, δεν υπερστρέφει παραμένει πεισματικά ουδέτερη.

Τα όρια της είναι πιο πάνω απ’ αυτά της λογικής, σε δημόσιο δρόμο. Όμως καθότι τα ηλεκτρονικά δε σβήνουν δεν είναι εύκολο να την φέρεις σε δύσκολη θέση. Μετά από πολλές προσπάθειες σε ελεγχόμενο ολισθηρό χώρο την «ξεγελάσαμε». Κανένα δράμα όλα μετρημένα και απολαυστικά. Το δυνατό κομμάτι της Giulia είναι το σετάρισμα της ανάρτησης. Η ανάρτηση έχει διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορά και τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ προσωπική μας επιλογή το πρόγραμμα Dynamic για τον κινητήρα, με το πιο μαλακό set – up ανάρτησης. Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στα φρένα που αποδίδουν σε αντίστοιχα υψηλό επίπεδο. Γραμμικά, αποτελεσματικά, εμπνέουν εμπιστοσύνη ακόμη και στην υπερβολή και σε αφήνουν διαρκώς με την αίσθηση «είχε λίγο ακόμη».

Εν κατακλείδι και δεδομένου πως 40 χιλιάδες ευρώ είναι πολλά χρήματα στη σημερινή Ελλάδα: Ζούμε μια φορά, αυτό είναι το περιβάλλον, ελάχιστα αυθεντικά πράγματα μας ευχαριστούν πραγματικά. Η Alfa Romeo Giulia είναι σίγουρα ένα απ’ αυτά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Alfa Romeo Giulia 2.0lt/200PS
Κινητήρας: 1995 cc
Ισχύς: 200 PS στις 5000 rpm
Ροπή: 33,6 kgm 1750 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 230 km/h
Επιτάχυνση 0-100km/h: 7,0 sec
Μεικτή κατανάλωση (lt/100 km): 8,5 (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 138 gr/km
Βάρος: 1.530 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.643/1.860/1.436 mm
Χώρος αποσκευών: 480lt
Τέλη κυκλοφορίας: 165 €
Τιμή: Από 41.000€

Keywords
Τυχαία Θέματα