Από το Trabant στο VW ID.3 (+video)

Trabant ή Volkswagen ID.3; Ένα όχημα από το 1957, το οποίο έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο ως το 1991, που σταμάτησε η παράγωγή του; Ή ένα ηλεκτρικό όχημα, εκφραστής της σύγχρονης τεχνολογίας;

Πριν απαντήσετε στην εύκολη ερώτηση να σας πούμε πως τα δύο αυτοκίνητα έχουν ένα κοινό σημείο: Το εργοστάσιο κατασκευής τους στις εγκαταστάσεις του στο Zwickau.

Στην Σαξονία και το Zwickau, στο εργοστάσιο που φτιάχνονταν τα Trabant,

σήμα κατατεθέν της Ανατολικής Γερμανίας, ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου του 2019 η παραγωγή του αμιγούς ηλεκτρικού Volkswagen ID.3. Τα δύο μοντέλα χωρίζουν… έτη φωτός σε τεχνολογία.

Το ίδιο και το εργοστάσιο κατασκευής τους. Το Zwickau του 21ου αιώνα ουδεμία σχέση έχει με αυτό που παρήγαγε τα Trabant, αλλά ούτε με αυτό στο οποίο πριν λίγο καιρό συναρμολογούνταν άλλα αυτοκίνητα του ομίλου (Polo, Golf, Golf Estate και Passat).

Η εξέλιξη του Zwickau

Η VW επένδυσε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετατρέψει το εργοστάσιο που συναρμολογούσε αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες, σε εργοστάσιο που θα φτιάχνει το πρώτο μαζικής παραγωγής ηλεκτρικό αυτοκίνητο της VW. «Ξεκινάμε μια αλλαγή στην αυτοκινητοβιομηχανία που θα ξεδιπλωθεί σε πλήρη έκταση μέσα στην επόμενη μία ή δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Thomas Ulbrich, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen για την Ηλεκτρονική Κινητικότητα.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ένα μέρος του μεγέθους της αλλαγής του Zwickau αλλά και της αυτοκίνησης:

6 ηλεκτρικά μοντέλα του VW Group από την Audi και Seat θα κατασκευαστούν το 2021 εκεί12 νέες αίθουσες και κτίρια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο του Zwickau προκειμένου να επιτευχθεί η προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγικής ικανότητας.116 χρόνια λειτουργίας. Μετά από 116 χρόνια λειτουργίας, το τέλος της παραγωγής του Golf Variant ολοκληρώνει την παραγωγή των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στο Zwickau1.350 σε 1.500 οχήματα. Τόσο θα αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή αυτοκινήτων.1700 ρομπότ αυτόνομα συστήματα μεταφοράς και πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής, συνέβαλαν στην μεταμόρφωση του Zwickau.330.000 μονάδες θα είναι η προγραμματισμένη ετήσια παραγωγή οχημάτων6.049.207 οχήματα Volkswagen που παράγονται από το 1990 έχουν κατασκευαστεί στο Zwickau.

Όμως πως ήταν το Zwickau πριν από πολλά χρόνια, όταν το Trabant ήταν στην παραγωγή; Πως ήταν οι εγκαταστάσεις και πως γίνονταν οι εργασίες στο εργοστάσιο της Σαξονίας; Στο newsauto.gr ψάξαμε και βρήκαμε ένα video που μας αποκαλύπτει, ένα κομμάτι εκείνης της εποχής. Προσέξτε το ντύσιμο, τα μαλλιά αλλά και τον τρόπο που γινόταν ο ποιοτικός έλεγχος.

Το Trabant

Ένα από τα τελευταία σύμβολα μίας άλλης εποχής. Ένα αυτοκίνητο που ήταν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της εποχής του υπαρκτού σοσιαλισμού το Trabant ταυτίστηκε, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έγινε το πιο… πολιτικοποιημένο αυτοκίνητο στην Ιστορία.

Και λίγες πληροφορίες 

To Trabant κατασκευαζόταν από την κρατική βιομηχανία αυτοκινήτων VEB Sachsenring Automobilwerke.Η παραγωγή του, ξεκίνησε το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1991, σχεδόν ταυτόχρονα με την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτωΚυκλοφόρησε σε τρεις τύπους αμαξωμάτων (sedan, station-wagon, pick-up), αλλά και ως τετρακίνητο όχημα στρατιωτικού χαρακτήρα σε περιορισμένα αντίτυπα.Η συνολική παραγωγή του ήταν 3.096.099 μονάδες, με τέσσερις γενιές : 1957-1962: P50 (γνωστό ως 500), 1962-1964: 600, 1963-1991: 601, 1990-1991: 1.1 (με τον κινητήρα των 1.043 κ.εκ. της VW)Trabant σημαίνει «δορυφόρος», ενώ στη σλαβική διάλεκτο μπορούσε να ερμηνευτεί ως «σύντροφος».Το αμάξωμά του ήταν αυτοφερόμενο, με το καπό, τους προφυλακτήρες και τα φτερά να είναι κατασκευασμένα από Duroplast, ένα είδος σκληρού πλαστικού που έμοιαζε με βακελίτη και προερχόταν από ανακυκλωμένα απόβλητα βάμβακα και φαινολικές ρητίνες.Ήταν προσθιοκίνητο και με ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς.

H μαζική παραγωγή του μοντέλου ξεκίνησε το 1957, με το Ρ50, του οποίου ο κινητήρας των 500 κ.εκ. παρήγαγε ισχύ 18 ίππων. Δύο χρόνια αργότερα η απόδοσή του αυξήθηκε στους 20 ίππους, με το κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου να αναβαθμίζεται και να διαθέτει πλέον συγχρονισμένες σχέσεις.Το 1962 ο κυβισμός ανέβηκε στα 600 κ.εκ., με την παράλληλη αύξηση της ισχύος στους 23 ίππους και το Τrabant να κωδικοποιείται ως 600 (ή Ρ60).Δύο χρόνια μετά φθάσαμε στο 601, με αρκετές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση, που δεν διαφοροποίησαν όμως την εικόνα του. Αυτή ήταν και η τελευταία παρέμβαση στο μοντέλο, που έμεινε ίδιο μέχρι τη λήξη της παραγωγής του.Στην τελευταία του έκδοση το Trabant απέδιδε 26 ίππους, ενώ χρειαζόταν 21 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα, με την τελική του ταχύτητα να φτάνει τα 112 χιλιόμετρα.Η περίοδος αναμονής μεταξύ της παραγγελίας και της παραλαβής ενός Trabant ήταν πολύ μεγάλη, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις περνούσαν… 12 έως 15 χρόνια ώσπου να φθάσει το αυτοκίνητο στον κάτοχό του.

Το Trabant στην Ελλάδα

Τη δεκαετία του ’70 ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Trabant πουλήθηκε και στη χώρα μας, από την εισαγωγική εταιρεία του Ηλία Καμμένου (πατέρας του Πάνου Καμμένου), λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του  (216.000 δραχμές και 227.000 της station-wagon το 1980).Τα αυτοκίνητα από την Ανατολική Γερμανία είχαν παρουσία και στους αγώνες και ειδικότερα στο Ράλλυ Ακρόπολις το 1977, 1978, 1979, 1980 και 1981.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος το ηλεκτρικό VW Golf, λόγω ID.3

VW: Πρωτοπορία στη φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή οχημάτων

Η Volkswagen αλλάζει σελίδα

The post Από το Trabant στο VW ID.3 (+video) appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα