Ελλάδα: Πάνω από 7,4 δισ. ευρώ τα έσοδα από τους φόρους στα ΙΧ!

08:00 4/5/2020 - Πηγή: NewsAuto

Ο ACEA επισημαίνει ότι οι φόροι σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ από τα οχήματα ξεπερνούν τα 440 δισ. ευρώ. Την διετία 2017-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε μια φοροεπιδρομή στους ιδιοκτήτες ΙΧ.

Αύξηση-σοκ 29,82% κατέγραψαν τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα την περίοδο 2017-2019 τα οποία προέρχονται από τα αυτοκίνητα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών

Αυτοκινήτων (ACEA) καθώς από 5,7 δισ. ευρώ το 2017 εκτοξεύθηκαν σε 7,4 δισ. ευρώ το 2019!

Τα επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ που εισέπραξε το ελληνικό κράτος προήλθαν από τα Τέλη Κυκλοφορίας, τον ΦΠΑ, το Τέλος Ταξινόμησης, τους φόρους σε καύσιμα και λιπαντικά και διάφορους άλλους φόρους (Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, Τεκμήρια, κ.ά.)

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πραγματοποιήσει μια φοροεπιδρομή δίχως τέλος στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καταθέσεις των πινακίδων κυκλοφορίας και από την άλλη μεριά να εκτοξευθεί η παραβατικότητα καθώς πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων δεν τα περνούν από ΚΤΕΟ και πάνω από 720.000 ιδιοκτήτες τα κινούν ανασφάλιστα ενώ επίσης πάνω από 800.000 ιδιοκτήτης οχημάτων δεν πληρώνουν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας!

Ωστόσο η υπερφορολόγηση στα αυτοκίνητα σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός είναι πολύ πιθανό τα συγκεκριμένα κρατικά έσοδα να μειωθούν στο ελάχιστο με ότι και αν σημαίνει αυτό για τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς από τη μία μεριά δεν δίδονται κίνητρα για την αντικατάσταση του στόλου και από την άλλη μεριά πολλοί ιδιοκτήτες είναι πιθανό να οδηγήσουν τα οχήματά τους σε φορολογική ακινησία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Οπότε η μείωση των φόρων και η παροχή κινήτρων στην αγορά αυτοκινήτου μάλλον θα αποτελέσει μονόδρομο για το οικονομικό επιτελείο αν θέλουν να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων που προέρχονται από τους φόρους στα αυτοκίνητα.

Να αναφέρουμε πως τα κρατικά έσοδα 7,4 δισ. ευρώ από τους φόρους στα αυτοκίνητα αναλύονται ως εξής: 300 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 300 εκατ. ευρώ από το Τέλος Ταξινόμησης, 1,2 δισ. ευρώ από τα Τέλη Κυκλοφορίας, 5,6 δις. ευρώ από τους φόρους σε καύσιμα και λιπαντικά και 100 εκατ. ευρώ από λοιπούς φόρους. Συνολικά το 2019 η αγορά αυτοκινήτου προσέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό 7,4 δισ. ευρώ.

Το 2017 τα αντίστοιχα κρατικά έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου ανήλθαν σε 5,7 δισ. ευρώ και το 2015 σε 5 δισ. ευρώ.

Ενισχύθηκαν τα κρατικά έσοδα όλων των κρατών-μελών

Άνοδο 3% σημείωσαν τα κρατικά έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ το 2019 τα οποία προέρχονται από φόρους αυτοκινήτων σε σχέση με το 2018 με αποτέλεσμα των ποσό των 440,4 δις. ευρώ να ισοδυναμεί με περισσότερο από δυόμισι φορές τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ!

«Αυτό δείχνει μόνο την τεράστια κλίμακα της σημασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Είναι σαφώς πρωταρχικής σημασίας για τη συνολική υγεία της οικονομίας της ΕΕ, και ιδίως τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με επιτυχία την εκ νέου βιομηχανία μας μετά την κρίση του κορωνοϊού», δήλωσε ο Eric-Mark Huitema, Γενικός Διευθυντής της ACEA.

Ο ΑCEA δημοσίευσε αυτά τα νέα δεδομένα σήμερα τα οποία προέρχονται από τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τους φόρους κατά την κτήση των οχημάτων (ΦΠΑ, φόρος πωλήσεων, Τέλος Ταξινόμησης), την χρήση-ιδιοκτησία (ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας, διόδια, φόροι στα καύσιμα) στην ΕΕ και σε άλλες βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Οι 5 κορυφαίες χώρες με τα υψηλότερα έσοδα από φόρους αυτοκινήτων είναι:

Γερμανία – 93,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Γαλλία – 83,9 δισεκατομμύρια ευρώ

Ιταλία – 76,3 δισεκατομμύρια ευρώ

Βρετανία – 54,1 δισεκατομμύρια ευρώ

Ισπανία – 30,0 δισεκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με τον ACEA, 24 χώρες επιβάλλουν φόρους αυτοκινήτων εν μέρει ή πλήρως βάσει των εκπομπών CO2 και / ή της κατανάλωσης καυσίμου ενός οχήματος. Οι τρεις χώρες που δεν εφαρμόζουν φορολογία με βάση το CO2 είναι η Εσθονία, η Λιθουανία και η Πολωνία. Αρκετές χώρες εξακολουθούν να φορολογούν τα αυτοκίνητα σύμφωνα με την ιπποδύναμη, την τιμή, το βάρος, τον κυβισμό του κινητήρα ή έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Στην μελέτη επίσης είναι ξεκάθαρη η τάση ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι διαθέσιμα σε 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, μόνο 13 κράτη μέλη προσφέρουν κίνητρα αγοράς, όπως μείωση της τιμής μέσω επιδότησης ή έκπτωση στα ασφάλιστρα στους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι περισσότερες χώρες χορηγούν μόνο φορολογικές μειώσεις ή απαλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Αυτοκινητοβιομηχανία – κολοσσός είναι έτοιμη να μπεί στην ΕΛ.Β.Ο

«Απόβαση» σε νησιά των Κυκλάδων ετοιμάζει ο όμιλος VW!

Αποκλειστικό: «Περιβαλλοντικό Τέλος» έως 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

The post Ελλάδα: Πάνω από 7,4 δισ. ευρώ τα έσοδα από τους φόρους στα ΙΧ! appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα