Φάμπιο Μπούτσι: Ο «βασιλιάς» των ταχύπλοων που «έσβησε» στην θάλασσα

Ο Ιταλός σχεδιαστής των πιο γρήγορων σκαφών στον κόσμο σκοτώθηκε προσπαθώντας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας από το Μόντε Κάρλο στην Βενετία

Το χέρι του ήταν πιθανότατα καρφωμένο στην μανέτα του γκαζιού, αυτήν που λάτρευε να τερματίζει, τρέχοντας με εξωπραγματικές ταχύτητες στην θάλασσα που λάτρευε. Ήταν βράδυ και ο Φάμπιο Μπούτσι, ο «βασιλιάς» των ταχύπλοων και ιθύνων νους για κάποια από τα πιο γρήγορα σκάφη του κόσμου, οδηγούσε πάνω από 18 ώρες και τριάντα

λεπτά εναλλάξ με τους άλλους τρεις συνεπιβάτες το σκάφος του. Αυτό με το οποίο επιχείρησε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας για την διαδρομή από το Μόντε Κάρλο στην Βενετία, διασχίζοντας την θάλασσα με μέση ωριαία ταχύτητα τα 100 χλιόμετρα την ώρα! Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν ο 76χρονος Μπούτσι ήταν αυτός που οδηγούσε το ταχύπλοο το μοιραίο βράδυ μιας Τρίτης πριν λίγους μήνες, όταν προσέκρουσε πάνω σε τεχνητό ύφαλο στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Από την σφοδρότατη σύγκρουση το σκάφος συνετρίβη και ο διάσημος ιταλός σχεδιαστής σκαφών μαζί με δύο από τους τρεις επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία. Σώθηκε ο τέταρτος που πρόλαβε να πηδήξει στο νερό σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, όταν το νέο για τον χαμό του Μπούτσι άρχισε να γίνεται γνωστό. Ο χαμός του προκάλεσε μεγάλη θλίψη στον χώρο της ναυπηγικής, αφού ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε ορισμένα από τα πιο γρήγορα σκάφη στον κόσμο. Γεννημένος στο Λέτσε μέσα στον αχό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ο μικρός Φάμπιο μεγάλωσε μέσα στους κόλπους μιας οικογένειας άρρηκτα δεμένης με τις κατασκευές και το σχέδιο. Η τρέλα του με τα ταχύπλοα ξεκίνησε όταν ήταν μόλις δεκαεπτά ετών και αμέσως μόλις πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου-μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Τορίνο το 1971 άρχισε να στήνει την εταιρία του.

Στις δεκαετίες του ακολούθησαν το όνομα Fabio Buzzi έγινε συνώνυμο της ταχύτητας με τα σκάφη του να λατρεύονται από τους φανατικούς της θάλασσας. Με γραμμές που εξέφραζαν ένα επιθετικό design και χωρίς πολυτέλειες τα σκάφη του λατρεύτηκαν για τις ταχύτητες που ανέπτυσσαν, λιγοστεύοντας κατά πολύ τον χρόνο του ταξιδιού. Ο ίδιος ο Μπούτσι λάτρευε να σπάει ρεκόρ ταχύτητας με τα σκάφη του, ενώ το motto προς τους πελάτες του ήταν να μην κόβουν ταχύτητα αλλά να πηγαίνουν «πάνω» στον καιρό. Χάρη στο trimax, ένα σύστημα πρώωσης που είχε ανακαλύψει και το οποίο υπήρχε σε όλα τα ταχύπλοα της FB, μπορούσε κάποιος να ταξιδεύει πιο γρήγορα ακόμα και με έξι μποφόρ. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που λάτρεψαν τα μαύρα επιθετικά φουσκωτά του, που μπορούσαν ανάλογα με το μοντέλο να κάνουν την διαδρομή Λαύριο-Μύκονος σε δύο ώρες.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο εφοπλιστής Βασίλης Πατέρας, ο Νέλος Κανελλόπουλος, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Αχιλλέας Βιγκόπουλος και ο Πέτρος Κωστόπουλος ήταν κάποιοι από τους τυχερούς Έλληνες που τα απέκτησαν. Ο Βασίλης Πατέρας μάλιστα έκανε μια ανάρτηση αποχαιρετώντας τον μέντορά του όπως είπε, αυτόν που πέρυσι σε ηλικία εβδομήντα ετών έκανε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας τρέχοντας με 277,5 χιλιόμετρα την ώρα στην λίμνη Κόμο. Ένα χρόνο αργότερα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας σκοτώθηκε προσπαθώντας να βελτιώσει ένα δικό του ρεκόρ, αφήνοντας πολύ φτωχότερο τον κόσμο της ναυπηγικής.

The post Φάμπιο Μπούτσι: Ο «βασιλιάς» των ταχύπλοων που «έσβησε» στην θάλασσα appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα