Γιατί η Fiat κινδυνεύει πιο πολύ από τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες!
Τα μικρά μοντέλα με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ θα είναι ασύμφορα και ζημιογόνα. Το 60% των πωλήσεων της Fiat είναι mini cars.
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αγοράζουν μεγάλα αλλά σχετικά απλά αυτοκίνητα, ενώ η Ευρώπη προτιμά τα γρήγορα μικρά αυτοκίνητα.
Ωστόσο οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών μάλλον θα αλλάξουν καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν
«Οι νέοι κανόνες για εκπομπές CO2 θα απαιτήσουν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να εισάγουν τεχνολογία αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ σε κάθε αυτοκίνητο. Τα μεγάλα αυτοκίνητα έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τα συγκεκριμένα κόστη ενώ στα μικρά είναι αδύνατον να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα μικρότερα αυτοκίνητά τους ή προετοιμάζονται να το κάνουν.
Πολύ μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η Abarth του ομίλου FCA καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ήδη πολύ ακριβά αλλά τόσο οι εκπομπές ρύπων τους όσο και η εισαγωγή νέας τεχνολογίας σε αυτά τα καθιστά αυτομάτως ασύμφορα και ζημιογόνα ώστε να συνεχίσουν να κυκλοφορούν μετά τα νέα όρια ρύπων που θα τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ το 2021.
Η Opel θα καταργήσει τα μικρά μοντέλα Karl και Adam, ενώ στον όμιλο PSA εκτιμούν ότι τα 108 και C1 είναι απίθανο να επιβιώσουν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ford θα σταματήσει να εξάγει το ινδικό Ka+ στην Ευρώπη.
Από το VW Group είναι πολύ πιθανό να σταματήσει η παραγωγή των μικρών Up, Mii και Citigo με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Η Daimler, εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της μετατόπισης της παραγωγής και της ανάπτυξης της μάρκας Smart της στην Κίνα τα οποία γίνονται ηλεκτρικά και θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με την Zhejiang Geely Holding.
Η Renault θέτει ερωτηματικό για το Twingo το οποίο αναπτύχθηκε παράλληλα με την τρέχουσα γκάμα μοντέλων Smart.
Επίσης οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και άλλα μεγαλύτερα μοντέλα από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Όλα τα παραπάνω αυτοκίνητα κινδυνεύουν επειδή θα τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές CO2.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να μειώσουν το μέσο όρο εκπομπών του στόλου της σε 95 γραμμάρια CO2 ανά από το μέσο όρο των 120,5 γραμ. / Χλμ. που ήταν πέρυσι.
Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα τρέχοντα minicars δεν μπορούν να φτάσουν κάτω από το μέσο όρο των 95g / km χωρίς να συμπεριλάβουν κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης (για παράδειγμα, το Citroen C1 επιτυγχάνει 95g / km).
Πέρα από το 2021, η ΕΕ ολοκληρώνει τα σχέδια που, μόλις συμφωνηθεί αργότερα φέτος, θα μειώσουν τους στόχους CO2 για τους αυτοκινητοβιομηχανίες κατά 15% από τους μέσους όρους του 2021 έως το 2025 και το 37,5% μετά το 2030, που σημαίνει μέσες εκπομπές CO2 κάτω από 66 γρ. / χλμ.
Αυτό σημαίνει ότι το μικρότερο και ελαφρύτερο αυτοκίνητο σε ένα στόλο οχημάτων μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που παραδοσιακά βοήθησε στη μείωση του μέσου όρου εκπομπών CO2 δεν αντισταθμίζει πλέον τις υψηλότερες εκπομπές μεγαλύτερων αυτοκινήτων.
Δηλαδή τα μικρά αυτοκίνητα ως επιχειρηματική περίπτωση θα είναι και δαπανηρά και χωρίς κέρδη.
Σε κίνδυνο η Fiat
Μία από τις μάρκες που εξαρτάται περισσότερο από τα μικρά αυτοκίνητα στην Ευρώπη είναι η Fiat καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε πάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων της στην Ευρώπη το 2018.
Σχεδόν όλο το μερίδιο της Fiat ήταν στα μικρά αυτοκίνητα λόγω της δημοτικότητας του 500 και του Panda, τα οποία είναι τα δύο καλύτερα πουλημένα αυτοκίνητα, αφήνοντας τη μητρική εταιρεία Fiat Chrysler Automobiles ιδιαίτερα ευάλωτη σε πρόστιμα μόλις αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι κανονισμοί εκπομπών έτος.
Να υπενθυμίσουμε πως η FCA δεν έχει υβριδικά, plug-in υβριδικά μοντέλα στη φαρέτρα της οπότε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση…
Η FCA σχεδιάζει να δαπανήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για να ελαχιστοποιήσει τις μέσες εκπομπές ρύπων συμπεριλαμβάνοντας τις εκπομπές των Tesla στο στόλο των οχημάτων της.
Επίσης η εταιρεία έχει ήδη «σκοτώσει» τον δικύλινδρο κινητήρα που είχε πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων τόσο στο Panda όσο και στο 500.
Η Fiat έχει ήδη σκοτώσει τον δίκυκλο κινητήρα που έκανε κακή απόδοση στο Panda και 500 σε πραγματικές δοκιμές CO2, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία είπε πως παραμένει δεσμευμένη σε αυτόν…
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά θα ετοιμάσει μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση του Fiat 500, σε μια νέα πλατφόρμα, ωστόσο το κόστος εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς το αυτοκίνητο των 12.000 ευρώ δεν θα υπάρχει.
Οι αναλυτές της τράπεζας ING προβλέπουν ότι η ισοτιμία των τιμών μεταξύ συμβατικών και ηλεκτρικών κινητήρων δεν θα φθάσει μέχρι το 2025.
Παρά τους φόβους, τα μικρά αυτοκίνητα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στο μεσοδιάστημα.
Ωστόσο οι πωλήσεις τους θα βυθιστούν από 3,16 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι σε λιγότερο από 3 εκατομμύρια το 2019 και το 2020, αλλά θα σταθεροποιηθούν σε περίπου 3 εκατομμύρια μέχρι το 2023, προβλέπουν οι αναλυτές.
Χωρίς κέρδη
«Στα μικρότερα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Όσο μικρότερο είναι το όχημα, τόσο πιο σφιχτό είναι το περιθώριο, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτύχεις τους νέους στόχους εκπομπών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ford Ευρώπης Steve Armstrong.
Από την άλλη μεριά στέλεχος από τον όμιλο PSA συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ford λέγοντας ότι: «Η ικανότητα κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας να αποκομίσει κέρδη από τα minicars είναι υπό πίεση λόγω της τεχνολογίας που πρέπει να προσθέσουμε στα οχήματά μας για ασφάλεια και εκπομπές ρύπων.»
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα μικρά αυτοκίνητα θα είναι πιο ακριβά για να παράγουν – ακόμα και αν διατηρούν τους κινητήρες καύσης – οφείλεται σε αυστηρότερα πρότυπα για τα οξείδια του αζώτου (NOx) που θα τεθούν σε ισχύ το Σεπτέμβριο του 2020.
Η Ford εκτιμά ότι στο πρότυπο Euro6d Temp θα κοστίσει περίπου 2.000 ευρώ αν το αυτοκίνητο έχει κινητήρα diesel ή βενζίνης. Επίσης, επηρεάζοντας όλα τα αυτοκίνητα, μικρά έως μεγάλα, είναι απαιτήσεις της ΕΕ για να προσθέσετε μια σειρά από εξοπλισμό ασφαλείας που βασίζεται κυρίως στην κάμερα, ξεκινώντας από το 2021.
H μείωση των εκπομπών CO2 μέσω μερικής ηλεκτροκίνησης, υβριδική τεχνολογία, plug-in υβριδική τεχνολογία είναι μια λύση αλλά κοστίζει στα εργοστάσια.
Ειδικότερα ένα απλό υβριδικό σύστημα προσθέτει 1.000 ευρώ στο κόστος παραγωγής ανά αυτοκίνητο, ένα πλήρες υβριδικό σύστημα κοστίζει 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο και ένα plug-in υβριδικό σύστημα κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ανά όχημα.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέσο κόστος των μικρών αυτοκινήτων, είναι σαφές ότι δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.
The post Γιατί η Fiat κινδυνεύει πιο πολύ από τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες! appeared first on NewsAuto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Γιατί η Fiat κινδυνεύει πιο πολύ από τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες!
- Η Skoda παρουσίασε το Vision GT concept
- Στιγμές αυστηρής αυτοκριτικής από τον Lewis Hamilton
- Πρεμιέρα για το νέο Hyundai Kona Hybrid
- To VW ID.R σπάει το «ηλεκτρικό ρεκόρ» στο Nurburgring με χρόνο 6.05:336
- Δήλωση του CEO της Nissan σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης FCA-Renault
- Oman Air : Απευθείας πτήσεις προς και από Μουσκάτ
- Λιούις Χάμιλτον: Θέλει να μείνει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια
- START: Hybrid Now
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Γιατί η Fiat κινδυνεύει πιο πολύ από τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες!
- Στιγμές αυστηρής αυτοκριτικής από τον Lewis Hamilton
- To υβριδικό πρωτότυπο της Austro Daimler «λάμπει» στο Concorso d’Eleganza (video)
- A-Class με σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας
- Nissan After Sales Service με μοναδικές τιμές
- Αποκάλυψη του νέου Hyundai Kona Hybrid
- Νέο πρωτότυπο «αγροτικό» από τη Skoda
- Έρχεται το νέο ηλεκτρικό SEAT Mii
- Τροχαία ατυχήματα: Μειώθηκε αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών
- Οι BMW X3 M και X4, εξελιγμένες από την M Performance
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Πρεμιέρα για το νέο Hyundai Kona Hybrid
- Oman Air : Απευθείας πτήσεις προς και από Μουσκάτ
- START: Hybrid Now
- Δήλωση του CEO της Nissan σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης FCA-Renault
- Η Skoda παρουσίασε το Vision GT concept
- To VW ID.R σπάει το «ηλεκτρικό ρεκόρ» στο Nurburgring με χρόνο 6.05:336
- Λιούις Χάμιλτον: Θέλει να μείνει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια
- H πρώτη Ferrari Monza SP1 στους δρόμους του Λονδίνου
- Οι 20 πόλεις στον κόσμο που αγαπούν περισσότερο το ...
- Είσαι δραστήριο άτομο; Βάζεις πάνω απ’ όλα την ...