Γηροκομείο αυτοκινήτων η Ελλάδα

Προσεγγίζοντας την ηλικία του στόλου αυτοκινήτων χωρών της Αφρικής, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο γηροκομείο οχημάτων, με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια όλων μας, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Αυξάνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων οχημάτων της χώρας μας (επιβατικά, ελαφρά και βαρέα επαγγελματικά), τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων

μας και προσεγγίζοντας αυτόν χωρών που εμείς θεωρούμε «υποανάπτυκτες».

Με βάση μάλιστα τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας (δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες), αυτή τη στιγμή η μέση ηλικία των επιβατικών οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας βρίσκεται στα 15,0 έτη. Το νούμερο αυτό φέρνει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όντας στα ίδια επίπεδα με αυτά της Εσθονίας και της Ρουμανίας (15,1 έτη και 15,3 έτη αντίστοιχα). Στην τελευταία θέση είναι η Πολωνία με 17,2 έτη, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 10,7 έτη.

Πολύ εντυπωσιακή είναι η σύγκριση με χώρες της Αφρικής, εκεί όπου με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, χώρες όπως η Κένυα και η Αιθιοπία έχουν αντίστοιχο μέσο όρο ηλικίας με αυτόν της Ελλάδας (15 έτη η πρώτη, 15-20 έτη επιβατικά-επαγγελματικά η δεύτερη), ενώ χώρες όπως η Νότια Αφρική (9,6 χρόνια) και η Νιγηρία (10,6 έτη), έχουν νεότερους στόλους.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την ηλικία των οχημάτων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και των βαρέων (φορτηγά-λεωφορεία), εκεί όπου η Ελλάδα τοποθετείται στην τελευταία θέση της Ε.Ε., με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους ιδίως στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων (18,7 έτη, μ.ο. Ε.Ε.: 11,7 έτη).

Φυσικά, ο λόγος για αυτή την κατάσταση του ελληνικού στόλου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των επιβατικών οχημάτων, έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική κρίση της χώρας μας, που έχει οδηγήσει πολλούς στο να κρατούν το παλιό τους αυτοκίνητο, να μη το συντηρούν σωστά, ενώ όταν έρθει η στιγμή να αγοράσουν ένα νέο, επιλέγουν αμφιβόλου προέλευσης και κατάστασης μεταχειρισμένα-ευκαιρίες.

Ωστόσο, ιδίως στο κομμάτι των επαγγελματικών οχημάτων είναι δεδομένο ότι η πολιτεία θα έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα για να μειώσει την ηλικία των κυκλοφορούντων οχημάτων, δίνοντας κίνητρα αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων φορτηγών, λεωφορείων και ταξί.

Οι επιπτώσεις από την άλλη της κυκλοφορίας παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων είναι πολυεπίπεδες. Στο πεδίο της ασφάλειας για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 15ετίας στερείται στοιχειωδών συστημάτων όπως π.χ. ESP, αερόσακους κ.λπ., που δεν προστατεύουν όπως πρέπει τους επιβάτες του. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά τα παλαιά αυτοκίνητα είναι κακοσυντηρημένα, χωρίς τα προβλεπόμενα, αφού οι ιδιοκτήτες τους και για λόγους κόστους δεν επιλέγουν πλέον τα «μαμά» συνεργεία.

Ακόμη πιο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία, αφού το 90% των κυκλοφορούντων οχημάτων είναι τεχνολογίας Euro 4 και πίσω (δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα), κάτι που σημαίνει ότι έχουν πολύ αυξημένους ρύπους NOx, σωματίδια κ.λπ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει την συνάφεια αυτών των ρύπων με παθήσεις όπως το άσθμα, αλλά και καρδιακά νοσήματα, ενώ ειδικά τα NOx συνδέονται και με καρκινογενέσεις. Για να μη μιλήσουμε φυσικά για τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξημένες εκπομπές CO2 τους στο περιβάλλον (φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει. Η Ελλάδα έχει το γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Ε.Ε. (συνδυαστικά επιβατικά, ελαφρά, βαρέα επαγγελματικά) και μάλιστα, κάθε χρόνο η ηλικία των οχημάτων αυξάνεται, αγγίζοντας πλέον την ηλικία στόλων χωρών της Αφρικής. Ας ελπίσουμε, ότι τουλάχιστον στο κομμάτι των επαγγελματικών οχημάτων η πολιτεία θα διαγνώσει το πρόβλημα και με συγκεκριμένα μέτρα θα δώσει κίνητρα αντικατάστασης που θα βάλουν στην κυκλοφορία νεότερα, πιο ασφαλή και λιγότερο ρυπογόνα οχήματα, θέτοντας παράλληλα περιορισμούς στην κυκλοφορία των παλαιότερων ανά την επικράτεια. Είναι θέμα ασφάλειας, δημόσιας υγείας και μας αφορά όλους…

Keywords
Τυχαία Θέματα