Ηλεκτρισμός από την σκουριά

Όλα αυτά τα σκουριασμένα πλοία και οι προβλήτες κατά μήκος των ακτών του κόσμου, αλλά και τα παρατημένα αυτοκίνητα, που η σκουριά σχεδόν έχει καταστρέψει  μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κάτι πρωτοποριακό: Μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις Η.Π.Α. (τον περασμένο μήνα) οι καθηγητές χημείας Tom Miller από το CalTech (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια) και ο Franz Geiger από το Πανεπιστήμιο  Northwestern πρότειναν συσκευές, που παίρνουν ενέργεια από τη σκουριά και την κίνηση για την λειτουργεία

φάρων ή και ιατρικών συσκευών.

Η μπαταρία, η οποία τροφοδοτεί τους κινητήρες  βασίζεται σε μια αρχή που ονομάζεται electrokinetic effect (ηλεκτροκινητική επίδραση), η οποία αναγκάζει τα ιόντα και τα ηλεκτρόνια να ρέουν προς τα εμπρός και προς τα πίσω σε ομοιότητα μεταξύ των φυσικών δομών.

Το αλμυρό νερό – αποτελούμενο από διαλυμένα μόρια νατρίου και χλωρίου – περιέχει ηλεκτρική ενέργεια, η μετακίνηση του αλμυρού νερού σε μια μεταλλική μεμβράνη – όπως γίνεται με τον παφλασμό των κυμάτων ή με μία λειτουργία όπως αυτή της καρδιάς μπορεί να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες ηλεκτρισμού από ηλεκτρόνια, τα οποία παράγονται από τη σκουριά.

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει τη διαδικασία θεωρητικά (στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια) χρησιμοποιώντας το υλικό graphene ως μεταλλικό αγωγό. Το πρόβλημα με το graphene, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές, είναι η υψηλή τιμή αγοράς του. Αντίθετα η σκουριά είναι φτηνή υπάρχει παντού, συχνά ακούσια και εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά στις βάρκες, της σημαδούρες και τις προβλήτες. Ακόμη και όταν δεν εκδηλώνεται μπορείτε να την δημιουργήσετε με την έκθεση σιδήρου στο νερό.

Οι Miller και Geiger είπαν ότι η φυσική σκουριά δεν θα λειτουργήσει, επειδή ποικίλλει σημαντικά στο σχήμα και το πάχος της. Εκείνοι όμως, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο φυσικής δημιουργίας της και έφτιαξαν  ομοιόμορφες στρώσεις σκουριάς περίπου 10.000 φορές λεπτότερες από τις ανθρώπινες τρίχες. Όταν έριξαν πάνω τους αλμυρό νερό, η σκουριά ανέπτυξε ηλεκτρικό ρεύμα δεκάδων millivolts ανά τετραγωνικό εκατοστό. Δεδομένου ότι η σκουριά είναι φθηνή, η μπαταρία της θα είναι σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με μία μπαταρία με βάση το graphene. Τώρα η ποσότητα του ηλεκτρισμού, που παράγεται από μια πλάκα 10 τετραγωνικών μέτρων ισοδυναμεί με αρκετή ενέργεια για ένα μέσο σπίτι στις Η.Π.Α.

Αυτές οι συσκευές παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα για το δίκτυο ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να έχουν σημαντικό ευεργετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

The post Ηλεκτρισμός από την σκουριά appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλεκτρισμός,ilektrismos