Πως λειτουργεί ο περιστροφικός κινητήρας

Ο διάσημος περιστροφικός κινητήρας ή Wankel έγινε γνωστός από την χρησιμοποίησή του σε μοντέλα της Mazda. Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Όπως και οι περισσότεροι συμβατικοί βενζινοκινητήρες, ένας περιστροφικός κινητήρας χρησιμοποιεί καύσιμο που αναφλέγεται από σπινθήρα για να παράγει ισχύ, αλλά πέρα ​​από αυτό, διαφέρει από έναν συμβατικό κινητήρα αυτοκινήτου με πολλούς τρόπους.

Στον δεύτερο, η συμπίεση του καυσίμου γίνεται σε ένα σύνολο εμβόλων που

παράγει μία γραμμική κίνηση μέσα στους κυλίνδρους. Τα έμβολα ή πιστόνια κινούνται σε κατακόρυφη θέση και είναι προσαρτημένα στον στροφαλοφόρο άξονα, το οποίο είναι το εξάρτημα που μετατρέπει την παραπάνω κίνηση σε κυκλική. Σε έναν περιστροφικό κινητήρα, όλα τα κύρια εσωτερικά εξαρτήματα περιστρέφονται σε μια κυκλική κίνηση, οπότε είναι μία απλούστερη, πιο αποτελεσματική μεταφορά της ενέργειας από το πρώτο στάδιο (καύση της βενζίνης) στην περιστροφή των τροχών. Ως εκ τούτου, διαθέτει λιγότερα κινούμενα μέρη, έχει μικρότερες διαστάσεις και βάρος, ενώ συγκριτικά είναι ισχυρότερο με το αντίστοιχο κινητήρα Otto, ιδίου κυβισμού.

Αναμφίβολα η Mazda είναι ο κυρίαρχος του περιστροφικού κινητήρα. Επίσης, όπως οι συμβατικοί κινητήρες με έμβολα, η διάταξη του ρότορα του περιστροφικού μοτέρ μπορεί να αναπαραχθεί για μεγαλύτερη χωρητικότητα και περισσότερη ισχύ. Τα περισσότερα περιστροφικά μοντέλα διέθεταν «δίδυμους» ρότορες, αλλά η Mazda δημιούργησε εκδόσεις με τρεις και τέσσερις ρότορες.

Ωστόσο, αυτή η λαμπρή ιδέα έχει μειονεκτήματα, όπως τα προβλήματα στεγανοποίησης των θαλάμων καύσης και η ρυπογόνος λειτουργία του. Λόγω της ταχύτατης περιστροφής του ρότορα και της απουσίας βαλβίδων στις θυρίδες, δεν επιτυγχάνεται τέλεια διαχείριση του µίγµατος. Έτσι δεν πραγµατοποιείται τέλεια καύση, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία αρκετών ρυπογόνων ουσιών. Ένα άλλο µειονέκτηµα του κινητήρα αυτού, είναι το µεγάλο κόστος κατασκευής. Παρά το γεγονός πως ο αριθµός των κινουµένων µερών του κινητήρα είναι µικρός, το κόστος κατασκευής παραµένει υψηλό, λόγω των ελάχιστων κινητήρων που κατασκευάζονται συνολικά, σε σχέση µε τους κλασικούς παλινδροµικούς εµβολοφόρους κινητήρες. Τέλος, οι περιστροφικοί κινητήρες εµφανίζουν και το πρόβληµα της αυξηµένης κατανάλωσης σε σχέση µε τους παλινδροµικούς. Αυτό συµβαίνει λόγω της χαµηλότερης θερµοδυναµικής απόδοσης που παρουσιάζουν.

Από το 2012, όταν σταμάτησε η παραγωγή του Mazda RX-8 ήρθε και το τέλος της εξέλιξης των περιστροφικών κινητήρων. Πάντως, όπως ανακοινώνει ο Ιάπωνας κατασκευαστής, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε τα επόμενα χρόνια ένα νέο μοντέλο που να διαθέτει μία εξελιγμένη έκδοσή του.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά η παραγωγή του Volkswagen ID.4

Πώς θα λάβετε την επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα κλπ – Αναλυτικές οδηγίες

Ελλάδα: Η Τesla συνεχίζει τις προσλήψεις – Δείτε για ποιες θέσεις αναζητά

The post Πως λειτουργεί ο περιστροφικός κινητήρας appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα