Πότε διαγράφονται οφειλές και πρόστιμα αν έχετε πουλήσει το ΙΧ σας!

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πότε διαγράφονται οφειλές από Τέλη Κυκλοφορίας και παράβολα για ανασφάλιστα αν έχετε πουλήσει το όχημά σας

Του Γιώργου Κ. Ανδρή (ga@newsauto.gr)

Πολλές φορές ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν πουλήσει και έχει γίνει η μεταβίβαση κανονικά έρχονται αντιμέτωποι με χρέη που αφορούν τα οχήματα που έχουν πουλήσει στο παρελθόν.

Ειδικότερα

κάποιοι ιδιοκτήτες ενώ είχαν πουλήσει και μεταβιβάσει κανονικά τα οχήματά τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών μετά από χρόνια είδαν πως τους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα στο Taxisnet είτε λόγω ανασφάλιστου οχήματος, είτε από ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλη τη διαδικασία της μεταβίβασης σε κάποια Διεύθυνση Μεταφορών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες κάτω από ποιες προϋποθέσεις διαγράφονται οι οφειλές που έχουν πιστωθεί στον προηγούμενο κάτοχο των οχημάτων και πως θα αποσυσχετιστεί το ΑΦΜ τους από το πωληθέν όχημα.

Ειδικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Η υπηρεσία μας έχει συχνά γίνει αποδέκτης ερωτημάτων από Δ.Ο.Υ. που αφορούν στην ορθή αντιμετώπιση περιπτώσεων μεταβίβασης οχημάτων που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν, για τις οποίες η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις Δ/νσεις Μεταφορών του Υ.Μ.Ε., χωρίς την αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αλλά και του αριθμού δελτίου ταυτότητας του αγοραστή.

Συγκεκριμένα στο πεδίο «ΑΦΜ», ελλείψει ΑΦΜ αναγραφόταν ο αριθμός «0», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει στη συνέχεια ταυτοποίηση του προσώπου-αγοραστή με βεβαιότητα, ώστε να είναι δυνατή και η συσχέτιση του προσώπου αυτού με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η κατοχή του οχήματος (π.χ. παράβολο ανασφάλιστου, βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας κλπ).

Ταυτόχρονα στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ) των Δ.Ο.Υ. στις περιπτώσεις αυτές, λόγω απουσίας στοιχείων για τον νέο κάτοχο, ο πωλητής-παλαιός κάτοχος, ο οποίος έχει ΑΦΜ, συνεχίζει να βαρύνεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις του οχήματος. Ως συνέπεια των παραπάνω, οι πωλητές των οχημάτων έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της άδικης επιβάρυνσης τους για ένα όχημα που δεν τους ανήκει και εξαιτίας αυτού του γεγονότος προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. και μετά από αίτησή τους ζητούν την αποσυσχέτιση του ΑΦΜ τους από το πωληθέν όχημα.

Σε περιπτώσεις όπως οι προαναφερόμενες και εφόσον προκύπτει αποδεδειγμένα από επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι έλαβε χώρα η μεταβίβαση του οχήματος και άρα λανθασμένα έχουν βεβαιωθεί τέλη κυκλοφορίας στον πρώην κι όχι στον νυν ιδιοκτήτη, οι Δ.Ο.Υ. πρέπει να προβαίνουν άμεσα στην διαγραφή των οφειλών αυτών.

Στη συνέχεια, και χωρίς καμία καθυστέρηση, θα πρέπει να προβαίνει στην διαγραφή του Α.Φ.Μ. του πωλητή και στην διόρθωση της «εικόνας» του αγοραστή στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ), αφού προβεί σε όλες τις διαθέσιμες ελεγκτικές και διασταυρωτικές ενέργειες που περιγράφονται παρακάτω, για την ταυτοποίηση του προσώπου που αναγνωρίζεται ως αγοραστής μετά την έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας στο όνομά του.

Συγκεκριμένα οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προβαίνουν στις κάτωθι ενέργειες προκειμένου να εξαντλήσουν τα περιθώρια ταυτοποίησης του αγοραστή, ακόμα κι αν τα στοιχεία που διαθέτουν προς το σκοπό αυτό είναι ιδιαιτέρως περιορισμένα:

1) Πρόσβαση στο υποσύστημα “Επιβεβαίωση στοιχείων ταυτότητας”

2) Πρόσβαση στο υποσύστημα “Επιβεβαίωση στοιχείων μεταναστών”

3) Πρόσβαση στο υποσύστημα “Μητρώο” των Δ.Ο.Υ.

4) Πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ (για ΑΜΚΑ κ.λ.π.)

5) Έγγραφο στη Γ.Α.Δ.Α. “Γραφείο Εξακριβώσεων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα