Συγκρίνουμε Ford Fiesta και VW Polo στα 1,0lt – Ποιος κερδίζει;
Η άφιξη του 6ης γενιάς VW Polo ανακατεύει και πάλι την τράπουλα στην κατηγορία των supermini, βρίσκοντας όμως απέναντί του ισάξιους διεκδικητές του πρωταθλητή πωλήσεων, όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το νέο Ford Fiesta
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΒΕΛΕΓΚΑΣ
Στη συγκριτική δοκιμή που ακολουθεί αξιολογούνται δύο από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της μικρής
Η αφορμή για την άμεση αντιπαράθεση είναι η άφιξη του νέου Volkswagen Polo με τον υπερτροφοδοτούμενο 1.0 TSI κινητήρα, που στη συγκεκριμένη έκδοση αποδίδει 95 PS. Το θέτουμε αντιμέτωπο με το επίσης 1000άρι Ford Fiesta των 100 PS, το οποίο επίσης έφτασε αισίως στην 8η γενιά του.
Οι μικρού κυβισμού και κυλινδρισμού κινητήρες, με σημαντική ωστόσο ιπποδύναμη και φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή κατανάλωση και εξίσου χαμηλές εκπομπές CO2, είναι πλέον η κυρίαρχη τάση στην κατηγορία των supermini. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη τάση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες κατηγορίες αυτοκινήτων.
Το νέο Ford Fiesta συνεχίζει να εξοπλίζεται με τον 3κύλινδρο 1.0 EcoBoost, ο οποίος, εκτός του συγκεκριμένου μοντέλου, εξοπλίζει σχεδόν όλη την γκάμα των επιβατικών της Ford, όπως τα Focus, Mondeo και C-MAX. Αντίστοιχα, ο 1.0 TSI του Polo διατίθεται τόσο στο up! όσο και στο Golf σε διαφορετικές ιπποδυνάμεις.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ο τραχύς θόρυβος και οι κραδασμοί που έχουμε συνηθίσει σε 3κύλινδρα σύνολα απουσιάζουν, ενώ ένα επίσης κοινό σημείο είναι η προοδευτική και γραμμική λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών.
Αργά ή γρήγορα, βέβαια, η αναμέτρηση των δύο μονομάχων καταλήγει στην άσφαλτο, όπου το Polo καλείται να καλύψει τη μικρή διαφορά ισχύος των 5 ίππων και το Fiesta να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της υποδειγματικής συμπεριφοράς του πλαισίου και της ανάρτησης που κληρονόμησε από την προηγούμενη γενιά του.
Η αλήθεια είναι ότι, παρά το περιορισμένο βάρος του μικρού VW, που φτάνει τα 1.145 kg, o κινητήρας του εξακολουθεί να δείχνει λίγος μπροστά στις δυνατότητες του πλαισίου, το οποίο δείχνει ικανό να διαχειριστεί (πολύ) μεγαλύτερα μεγέθη ισχύος. Αποδίδοντας 95 ίππους και 17,8 kgm ροπής, ο 1.0 TSI δεν διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι επιδόσεις που ανακοινώνει ο Γερμανός κατασκευαστής δεν απέχουν και πολύ από αυτές του Fiesta (0-100 km/h σε 10,8”, έναντι 10,5”), ενώ η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός του Polo, κυρίως στις επιταχύνσεις εν κινήσει, δεν έχει κανένα κοινό στοιχείο με το παρελθόν, καθώς έχει ξεπεράσει τη νωχελικότητα που χαρακτήριζε τους αδύναμους σε ισχύ ατμοσφαιρικούς κινητήρες (εκτός δηλαδή του 1.2 TSI), που τα έβρισκαν σκούρα με το βάρος του αμαξώματος.
Παράλληλα, η ποιότητα κύλισης και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται οι αναρτήσεις τις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος παραπέμπει σε κορυφαίες προτάσεις μεγαλύτερων κατηγοριών.
Με επαρκή πληροφόρηση από το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, το νέο Polo ανταποκρίνεται με ευκολία στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την κίνησή του εντός και εκτός πόλης. Από την άλλη, μπορεί να μην ενθουσιάζει με τη συμπεριφορά του, ούτε όμως και θα προβληματίσει, ενώ τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι προγραμματισμένα να παρεμβαίνουν ακόμα και μετά τη μερική απενεργοποίησή τους.
Στο στρατόπεδο της Ford τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και το Fiesta παραμένει προσανατολισμένο σε πιο παραδοσιακές αξίες της αυτοκίνησης, προσφέροντας μια καλή οδική συμπεριφορά.
Το σύστημα διεύθυνσης -και εδώ υπάρχει ηλεκτρική κρεμαγιέρα- έχει πολύ καλή αίσθηση, προσφέροντας με ακρίβεια στον οδηγό την απαραίτητη πληροφόρηση. Στην ίδια λογική κινούνται και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, που περιορίζουν τις κλίσεις ή τις νευρικές αντιδράσεις του αμαξώματος, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την εξαιρετική κατευθυντικότητα του εμπρός μέρους.
Το οδηγοκεντρικό προφίλ του Fiesta, βέβαια, δεν αποτελεί το μοναδικό του προσόν. Η ισχύς που εξασφαλίζει ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας EcoBoost των 1.000 cc συγκαταλέγεται δίχως καμία αμφιβολία στα ισχυρά διαπραγματευτικά του χαρτιά. Οι 100 PS και τα 17,3 kgm ροπής κινούν με αξιοπρεπείς ρυθμούς τα περίπου 1.163 kg του Fiesta, αναδεικνύοντας ένα πιο σβέλτο σύνολο – σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη πρόταση της Volkswagen.
Σε μια φανταστική στιχομυθία ανάμεσα στον EcoBoost και τον TSI, ο τελευταίος θα περηφανευόταν για την ελαστικότητά του και ο πρώτος θα αντέκρουε προβάλλοντας τον γραμμικό τρόπο με τον οποίο ανεβάζει ρυθμούς. Οταν η «συζήτησή» τους θα έφτανε στο κομμάτι της οικονομίας, σχεδόν ταυτόχρονα θα αναφέρονταν στα συστήματα Start/Stop που τους συνοδεύουν. Τη μάχη της κατανάλωσης όμως κερδίζει ο TSI με 5,9 lt/100 km, με τον EcoBoost να καταναλώνει 6,6 lt/100 km. Αντιστρόφως, οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 97 gr/km για το Fiesta και 101 gr/km για το Polo.
Για να μην παρασυρόμαστε, πρωταρχικός στόχος είναι να εξετάσουμε και τα δύο αυτοκίνητα ως προς την ευχρηστία, την πρακτικότητα, την άνεση και τον σχεδιασμό και λιγότερο ως προς την οδηγική ευχαρίστηση και τις επιδόσεις τους. Τα πρώτα στοιχεία είναι σαφώς πιο σημαντικά όταν κάποιος αποφασίζει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει ένα supermini.
Αρχής γενομένης από την εξωτερική εμφάνιση και έχοντας πίσω τους πλούσια ιστορία πολυετούς επιτυχημένης πορείας, τα Ford Fiesta και Volkswagen Polo παρουσιάζονται πιο ώριμα από ποτέ. Σχεδιαστικά έχουν περάσει και τα δύο σε άλλο επίπεδο και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να αμφισβητήσει τη μοντέρνα αισθητική τους.
To Polo, όμως, φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι έχοντας ως σημείο αναφοράς το Golf. Κοιτώντας το εξωτερικά, έχει γίνει σαφώς πιο ελκυστικό, κερδίζοντας επιπλέον πόντους σε ό,τι αφορά τον μοντέρνο και νεανικό του χαρακτήρα. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο τα LED φώτα ημέρας όσο και η ανασχεδιασμένη μάσκα, κύριο γνώρισμα πλέον της γερμανικής εταιρείας, καθώς και τα 3D γραφικά των πίσω φωτιστικών σωμάτων, τα οποία επίσης προαιρετικά διατίθενται με τεχνολογία LED.
Σε ό,τι αφορά το Fiesta, παραμένει κομψό, έχοντας ως χαρακτηριστικό τη σφηνοειδή μάσκα και τα «αμυγδαλωτά» φώτα. Η απόφαση όμως των σχεδιαστών της Ford να τοποθετήσουν οριζόντια τα πίσω φωτιστικά σώματα θεωρούμε ότι δεν ήταν και η καλύτερη λύση, καθώς χάθηκε ένα σημείο-κατατεθέν του συγκεκριμένου μοντέλου, κάνοντάς το λιγότερο δυναμικό.
Αντικειμενικά, το Polo προσφέρει ένα πιο φρέσκο και νεανικό πρόσωπο,κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις σε μία άμεση οπτική αντιπαράθεση.
Επόμενη στάση, το εσωτερικό. Εδώ η υπόθεση σηκώνει λίγη παραπάνω κουβέντα, αφού υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες πέραν της αισθητικής. Στο θέμα της εργονομίας, θα πούμε ότι το Polo έχει ελαφρώς το πάνω χέρι. Το ταμπλό του διαθέτει περισσότερους φυσικούς διακόπτες για το σύστημα infotainment, κάτι που διευκολύνει το έργο του οδηγού. Ενα επιπλέον ατού αφορά τον σχεδιασμό που επιτέλους είναι απαλλαγμένο από αναχρονιστικές συμβατικότητες, χωρίς ωστόσο αυτό να αποβαίνει σε βάρος της χρηστικότητας.
Στο Fiesta τα πράγματα είναι λίγο διφορούμενα. Από τη μια, ο σχεδιασμός του ο οποίος, παρά την πρόσφατη ανανέωση, εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει. Από την άλλη, η οθόνη αφής των 8” που εξέχει από την κονσόλα περιλαμβάνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC3, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο πρακτικά και εύχρηστα της αγοράς. Ο οδηγός με απλές κινήσεις μπορεί να χειριστεί το ηχοσύστημα, να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο ή να συνδέσει σε ελάχιστο χρόνο το smartphone του, έχοντας και την επιπρόσθετη βοήθεια των φωνητικών εντολών.
Σε επίπεδο πρακτικότητας και καθημερινής συμβίωσης κανένα από τα δύο αυτοκίνητα δεν πρόκειται να προβληματίσει, καθώς τα πάντα εξελίσσονται όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς. H θέση οδήγησης είναι εξαιρετική και στις δύο περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει εν μέρει και για την περιμετρική ορατότητα, με το Fiesta πάντως να υπερτερεί σε αυτόν τον τομέα.
H αρκετά προσεγμένη εικόνα των Fiesta και Polo, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απτή ποιότητα του εσωτερικού τους, συνοδεύεται και στις δύο περιπτώσεις από καλούς, για το είδος και το μέγεθος των αμαξωμάτων τους, χώρους. Ωστόσο οι διαφορές είναι αισθητές, αφού, παρά τη σχετική ισορροπία δυνάμεων που προκύπτει αναφορικά με τον διαθέσιμο «αέρα» για τα πόδια των πίσω επιβατών, νικητής, με μικρή διαφορά, στον ευρύτερο χωροταξικό τομέα αναδεικνύεται το Polo. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός της σπονδυλωτής πλατφόρμας MQB Α0, που έχει αντίκτυπο στις αναλογίες του οχήματος, με το μεταξόνιο, το μήκος και το πλάτος να έχουν μεγαλώσει αισθητά. Πιο συγκεκριμένα, το μήκος του μικρού Volkswagen έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο κατά 8,1 πόντους, φτάνοντας τα 4.053 m, το πλάτος αντίστοιχα είναι κατά 6,9 cm μεγαλύτερο (1.751 m), ενώ το μεταξόνιό του αγγίζει τα 2.564 m.
Ολα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια σωστά μελετημένη διαρρύθμιση χώρων και συγχρόνως το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα πορτμπαγκάζ, που φτάνει τα 355 lt. Στην περίπτωση του Fiesta -και παρά τη σωστή χωροταξική μελέτη και τα νέα πιο λεπτά και πιο χαμηλά τοποθετημένα εμπρός καθίσματα-, το μικρότερο μεταξόνιο (2.493 m) χαρίζει μεν αξιοπρεπείς χώρους, αλλά όχι στo επίπεδo του αντιπάλου του. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο αποσκευών, με 303 lt χωρητικότητας, που απλά ικανοποιεί, χωρίς να ξεχωρίζει.
Στον τομέα της σχέσης τιμής/εξοπλισμού τα πράγματα είναι περίπου ισορροπημένα, με ένα μικρό προβάδισμα του Polo, του οποίου η βασική έκδοση Trendline ξεκινά από τα 14.050 ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός των γνωστών ηλεκτρικών ευκολιών, ένα πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας, όπως τα City Emergency Braking, αναγνώριση πεζών, αποφυγή πολλαπλών συγκρούσεων και Hill Hold Assist. Σε ό,τι αφορά το Fiesta, στην τιμή των 14.804 ευρώ -στην έκδοση Business- ο αγοραστής έχει στη διάθεσή του κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες και ενεργούς κατευθυνόμενους προβολείς.
Αφήνοντας στην άκρη το χαρτί και το μολύβι, θεωρούμε ότι τόσο το Fiesta όσο και το Polo είναι δύο εξαιρετικά δείγματα της κατηγορίας των supermini. Παρά το αναλογικά μικρό τους μέγεθος, εκπέμπουν μια αύρα μεγαλύτερου αυτοκινήτου και διακρίνονται σε όλους τους επιμέρους τομείς, όπως η άνεση και η χρηστικότητα, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες, ακόμα και μιας μικρής οικογένειας.
Ποιος είναι ο νικητής;
Νικητή αναδεικνύουμε το Polo, το οποίο μας γοήτευσε με τη στιβαρότητα του πλαισίου του, ενώ κερδίζει και τη μάχη της οικονομίας αλλά και της πρακτικότητας, χάρη στους μεγαλύτερους χώρους και το πορτμπαγκάζ. Από την άλλη, το Fiesta έχει μια εξαιρετική ανάρτηση. Εχει χάσει όμως ένα μέρος της σπιρτάδας του προηγούμενου και έχει έρθει πιο κοντά στη φιλοσοφία κατασκευής του Polo, εκεί δηλαδή όπου η Volkswagen κερδίζει λόγω εμπειρίας…
Ford Fiesta 1.0 EcoBoost (100 PS)
Κινητήρας: 998 cc, i3, turbo, 100 PS @ 4.500-6.500 rpm, 17,3 kgm @ 1.500-4.000 rpm
Ειδική ισχύς: 11,6 kg/PS
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Ανάρτηση: Γόνατα (εμπρός), ημιάκαμπτος άξονας (πίσω)
Υλικό: Χάλυβας
Επιδόσεις (κατ.): 0-100 km/h: 10,5”, 183 km/h
Μέση κατανάλωση (κατ.): 4,3 lt/100 km
Μέση κατανάλωση (δοκ.): 6,6 lt/100 km
CO2: 97 g/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.040/1.783/1.476 mm
Μεταξόνιο: 2.493 mm
Ρεζερβουάρ: 42 lt
Αυτονομία: 636 km
Χώρος αποσκευών: 303 lt
Βάρος: 1.163 kg
Τιμή: Από €14.804
VW Polo 1.0 TSI (95 PS)
Κινητήρας: 999 cc, i3, turbo, 95 PS @ 5.000-5.500 rpm, 17,8 kgm @ 2.000-3.500 rpm
Ειδική ισχύς: 12,0 kg/PS
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Ανάρτηση: Γόνατα (εμπρός), Ημιάκαμπτος άξονας (πίσω)
Υλικό: Χάλυβας
Επιδόσεις (κατ.): 0-100 km/h: 10,8”, 187 km/h
Μέση κατανάλωση (κατ.): 4,4 lt/100 km
Μέση κατανάλωση (δοκ.): 5,9 lt/100 km
CO2: 101 g/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.053/1.751/1.461 mm
Μεταξόνιο: 2.551 mm
Ρεζερβουάρ: 40 lt
Αυτονομία: 678 km
Χώρος αποσκευών: 351 lt
Βάρος: 1.145 kg
Τιμή: Από €14.050
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Η ισπανική φίρμα SEAT είναι η πρώτη μάρκα στον κόσμο με ενσωματωμένη μουσική εφαρμογή Shazam
- Συγκρίνουμε Ford Fiesta και VW Polo στα 1,0lt – Ποιος κερδίζει;
- SEAT, η πρώτη μάρκα στο κόσμο με ενσωματωμένη μουσική εφαρμογή Shazam
- MotoGP: 3η ημέρα δοκιμών στο Losail του Κατάρ
- Το Toyota Supra Concept έφτασε στη Γενεύη
- McLaren 570S by DMC με 642 άλογα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Συγκρίνουμε Ford Fiesta και VW Polo στα 1,0lt – Ποιος κερδίζει;
- SEAT, η πρώτη μάρκα στο κόσμο με ενσωματωμένη μουσική εφαρμογή Shazam
- Οι “άγραφοι” κανόνες των ΜΜΜ
- Ο Jon Olsson κάνει drift στα χιόνια (vid)
- Mercedes-Benz: Νέο κέντρο σχεδιασμού
- H SUV εκδοχή του VW Polo
- H Porsche Panamera Sport Turismo στα καλύτερά της
- Οι επόμενες McLaren θα έχουν κανονικά ονόματα
- Γυρισμένα χιλιόμετρα: Μπορείς να τα αποφύγεις;
- Πως κατασκευάζεται το Audi TT RS (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- MotoGP: 3η ημέρα δοκιμών στο Losail του Κατάρ
- Μια BMW M4 στο χρώμα του Kermit
- Στο σφυρί η one-off Ferrari 328 GTS Conciso Concept
- Κι όμως, ούτε που τραυματίστηκε!
- McLaren 570S by DMC με 642 άλογα
- Η ισπανική φίρμα SEAT είναι η πρώτη μάρκα στον κόσμο με ενσωματωμένη μουσική εφαρμογή Shazam
- Πρωτοποριακή υφασμάτινη οροφή για την Pagani Huayra Roadster
- Μειωμένες οι φετινές αμοιβές των ομάδες
- Το Toyota Supra Concept έφτασε στη Γενεύη
- Η έκθεση του Ντιτρόιτ ίσως γίνεται τον Οκτώβριο