Συνεργασία Bosch και Tom Tom για την αυτόνομη οδήγηση
Στο πλαίσιο της κόντρας των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας στο πλαίσιο της αυτόνομης οδήγησης, η Bosch προχώρησε σε μία συμμαχία που μπορεί να αποτελέσει κίνηση ματ.
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)
Συγκεκριμένα, ένωσε τις δυνάμεις της με την Tom Tom και από κοινού, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη χαρτών υψηλής ανάλυσης για αυτοματοποιημένη οδήγηση. Ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών έχει γίνει
Τα ραντάρ οδικής σήμανσης της Bosch αποτελούνται από δισεκατομμύρια μοναδικά σημεία ανάκλασης, τα οποία σχηματίζονται παντού όπου προσκρούει το σήμα – για παράδειγμα σε οδικές διαχωριστικές μπάρες ή σε οδικά σήματα, αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο την πορεία του δρόμου. Τα αυτοματοποιημένα οχήματα χρησιμοποιώντας τον χάρτη καθορίζουν ακριβώς τη θέση τους στο δρόμο με ακρίβεια εκατοστού.
«Τα ραντάρ οδικής σήμανσης αποτελούν ορόσημο στην πορεία προς την αυτοματοποιημένη οδήγηση», αναφέρει σχετικά ο Δρ. Dirk Hoheisel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bosch. Το πλεονέκτημα αυτών των ραντάρ είναι ότι λειτουργούν αξιόπιστα ακόμη και τη νύχτα και υπό συνθήκες κακής ορατότητας, σε αντίθεση με τους χάρτες που βασίζονται αποκλειστικά σε κάμερες για τον εντοπισμό του οχήματος. Επιπλέον, διαβιβάζουν μόνο πέντε kilobytes δεδομένων ανά χιλιόμετρο σε ένα cloud – ενώ χρησιμοποιώντας κάμερα, ο απαιτούμενος όγκος είναι διπλάσιος .
Αναμένεται ότι το αργότερο έως το 2020, τα πρώτα οχήματα θα παρέχουν στοιχεία ραντάρ για την οδική σήμανση σε Ευρώπη και Η.Π.Α.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εισαγάγουμε συμπληρωματικά δεδομένα εντοπισμού με τη μορφή ραντάρ οδικής σήμανσης σε συνεργασία με την Bosch. Ο αυτο-εντοπισμός των αυτοματοποιημένων οχημάτων γίνεται σημαντικά πιο ισχυρός από κάθε άποψη», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της TomTom, Harold Goddijn.
Οι δύο εταιρείες, από την αρχή της συνεργασίας τους τον Ιούλιο του 2015, εργάζονται εντατικά πάνω στα εν λόγω ραντάρ και την ενσωμάτωση των δεδομένων στο γενικό χάρτη υψηλής ανάλυσης της TomTom. Η Bosch έχει περίοπτη θέση στην παγκόσμια αγορά στον τομέα των αισθητήρων ραντάρ με τεχνολογία 77 gigahertz και εύρος ανίχνευσης μέχρι 250 μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι αισθητήρες κάμερας έχουν μέγιστο εύρος ανίχνευσης 150 μέτρων. Η κύρια πρόκληση ήταν να βρεθεί ένας τρόπος προσαρμογής των υφιστάμενων αισθητήρων ραντάρ για το έργο αυτό. Όταν χρησιμοποιούνται σε ένα σύστημα υποβοήθησης οδήγησης, όπως το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης ή το Adaptive Cruise Control (ACC), οι αισθητήρες ανιχνεύουν κινούμενα αντικείμενα. Προκειμένου να αποτυπώσουν την πορεία του δρόμου, τα ραντάρ πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν στατικά αντικείμενα, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να τροποποιηθούν οι υπάρχοντες αισθητήρες ραντάρ. Η επόμενη γενιά αισθητήρων ραντάρ της Bosch θα είναι σε θέση να παρέχει τα δεδομένα που απαιτούνται για το εν λόγω εγχείρημα.
Οι χάρτες υψηλής ανάλυσης είναι απαραίτητοι για την αυτοματοποιημένη οδήγηση, καθώς παρέχουν πληροφορίες που υπερβαίνουν την περιοχή που μπορούν να καλύψουν οι αισθητήρες. Σε αντίθεση με τους χάρτες των σημερινών συσκευών πλοήγησης, αποτελούνται από μια σειρά επιπέδων (layers), τα οποία έχουν ως εξής:
Localization layer
Χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της θέσης ενός αυτοματοποιημένου οχήματος σε σχέση με τα αντικείμενα που το περιβάλλουν, συνδυάζοντας δεδομένα από αισθητήρες ραντάρ και κάμερας.
Planning layer
Χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό μεμονωμένων ελιγμών κατά την αυτοματοποιημένη οδήγηση (σχεδιασμός πορείας), περιέχοντας πληροφορίες σχετικά με την πορεία του δρόμου, σήματα κυκλοφορίας και όρια ταχύτητας. Ένα αυτοματοποιημένο όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο επίπεδο, για παράδειγμα, στην περίπτωση αλλαγής λωρίδας.
Dynamic layer
Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται πληροφορίες σχετικά με τις ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις κυκλοφορίας, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση, κατασκευαστικές εργασίες και κίνδυνοι, ή διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.
Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα ενός χάρτη υψηλής ανάλυσης για αυτοματοποιημένη οδήγηση πρέπει να ενημερώνεται τακτικά και τα τρέχοντα δεδομένα για κάθε ένα από τα επίπεδα θα δημιουργούνται από τους αισθητήρες των οχημάτων κατά την οδήγηση. Τα κουτιά επικοινωνίας, όπως η Μονάδα Ελέγχου Συνδεσιμότητας της Bosch, μεταδίδουν τα δεδομένα των αισθητήρων ραντάρ από τα οχήματα στο Cloud των κατασκευαστών και έπειτα στο Cloud IoT. Η εταιρεία τεχνολογίας θα τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει την οδική χαρτογράφηση και θα διατίθεται σε όλες τις συμβατικές μορφές χαρτών. Όσο για τις αρμοδιότητες της TomTom, θα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της εν λόγω χαρτογράφησης στο γενικό χάρτη και κατόπιν τη διανομή του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Συνεργασία Bosch και Tom Tom για την αυτόνομη οδήγηση
- Ξαφνιάστηκε ο Hamilton
- Ναυάγιο στη συνεργασία BMW-McLaren
- Μια διαφορετική Ford Mustang του ’70 στη SEMA
- Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το VW T-Roc;
- Video: Όλοι κάνουμε λάθη στο δρόμο
- Οδηγούμε το νέο Skoda Karoq
- Με νέα υβριδική μηχανή ο Hamilton
- Στο AutoMuseum της Volkswagen
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Το Nissan Leaf εντυπωσιάζει με την τεχνολογία του
- BMW M2 Competition και Citroen C4 Cactus Racing [Renderings]
- Η Toyota δεν θα προσφέρει αυτόνομη τεχνολογία αν δεν είναι 100% ασφαλής
- Γκραν Πρι Βραζιλίας : Οι στροφές, οι δυνάμεις, τα βάρη (video)
- Γκραν Πρι Βραζιλίας : Πόσες οι αλλαγές ταχυτήτων στον αγώνα;
- Aυτοκίνηση 2017 : Εκεί και η SsangYong
- Αυτοκίνηση 2017 : Οι τροχοί τρέχουν στο Ελληνικό
- BMW και McLaren φτάσαν κοντά σε συμφωνία για νέο supercar