5 κλειδιά για την αποφυγή χρεοκοπίας

Με την ελληνική οικονομία να έχει φτάσει στο ναδίρ, το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και οι Έλληνες τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο 5 σημείων για την αποφυγή χρεοκοπίας.
Διότι, μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να ικανοποίησε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και τις αγορές διεθνώς, χρειάζονται ωστόσο να γίνουν άμεσα κάποιες κινήσεις για να υπάρξει και πάλι ρευστότητα στην αγορά, να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να φύγει η οικονομία μας από την παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων 5 ετών.
Το πρώτο «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσει

άμεσα η κυβέρνηση είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης από την τρόικα, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο «κόκκινο» και χωρίς νέα κεφάλαια τα κρατικά ταμεία «αντέχουν» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων έως τα μέσα Ιουλίου.
Το δεύτερο σημείο που θα πρέπει να επικεντρωθεί η νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Έλληνες τραπεζίτες, είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Για να καταστεί εφικτή η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα οι 4 μεγάλες τράπεζες να διενεργήσουν άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου από τις αγορές και στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.
Το τρίτο σημείο που αφορά κυρίως τους τραπεζίτες, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και επιστροφή μερίδας των αποταμιεύσεων που έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και βρίσκονται στο εξωτερικό ή φυλάσσονται στα «σεντούκια»! Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι κινήσεις που ήδη έχουν κάνει και που αφορούν τα νέα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν λανσαριστεί το τελευταίο διάστημα και που προσφέρονται στους καταθέτες-επενδυτές με επιτόκια που φτάνουν ακόμα και το 8%.
Το τέταρτο σημείο αφορά τις κρατικές συμμετοχές σε τράπεζες και ιδιαίτερα για την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με την νέα κυβέρνηση να καλείται να αποφασίσει άμεσα το πώς θα διαχειριστεί αυτές τις περιπτώσεις.
Η πέμπτη κίνηση που πρέπει να γίνει αφορά την υλοποίηση των απαραίτητων διαθρωτικών αλλαγών στον Δημόσιο τομέα όσον αφορά την περιστολή της σπατάλης και τη μείωση των εξόδων, ενώ κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου οφείλει να είναι βέβαια και η επαναλειτουργία του φοροειπσρακτικού κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να ξεπαγώσουν τα έσοδα και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα