600 δισ. δολάρια το φυσικό αέριο στην Κρήτη

Το φυσικό αέριο, που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική κατάσταση χώρας, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική αποτίμηση των αποθεμάτων κάνουν λόγο για 600 δισ. δολάρια.

Αυτό αναφέρει μελέτη που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και η οποία παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά,

τον Ιούνιο.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα νερά νοτίως της Κρήτης μπορεί να κρύβουν σημαντικά αποθέματα που μπορεί να φτάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Αν οι εκτιμήσεις αυτές αποδειχθούν στο πεδίο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανακάλυψη που ισοδυναμεί με 14 φορές το Οικόπεδο Αφροδίτη στην Κύπρο.

Επισημαίνεται, επίσης ότι στρατηγικής σημασίας αποθέματα υπάρχουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης, περί τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά δηλαδή για να καλύψουν πάνω από έξι χρόνια ζήτησης φυσικού αερίου στην Ε.Ε., και το ισοδύναμο περίπου σε 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Αν και θα χρειαστούν χρόνια, για να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν οποιονδήποτε υπεράκτιο τομέα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σχετικά, έχει ξεκινήσει ένα γύρο αδειοδότησης και έχει αναθέσει μια σεισμική έρευνα της εταιρείας, ώστε να εντοπισθεί η έκταση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων -τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, ειδικότερα -σύμφωνα πάντοτε με το Reuters, οι επιστήμονες, Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, διαπίστωσαν ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων αναμένεται να δημιουργήσουν κέρδη 599 δισ. δολαρίων, με χρονικό ορίζοντα πάνω από 25 χρόνια. «Αισθανόμαστεότι αυτό είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση», φέρεται να δήλωσε στο Reuters ο κ. Κονοφάγος, η εταιρεία του οποίου (Flow) εδρεύει στην Αθήνα και συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική.

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Καναδικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Φώσκολος, δήλωσε, ότι οι εκπομπές μεθανίου, υποθαλάσσια, και η παρουσία αναχωμάτων στο βυθό της θάλασσας δείχνουν την παρουσία μεγάλων δεξαμενών.

Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering, τον Ιούνιο, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε 4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Κατά τους γεωλόγους, μια πρώτη αξιολόγηση της περιοχής απεικονίζει πολλά υποσχόμενη μορφολογία όσον αφορά στην πιστοποίηση των πραγματικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Petroleum Geo-Physical, που προκρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις έρευνες. Η εταιρεία, που είναι κορυφαία του είδους, έχει ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα