BBC: Η Άγκυρα θέλει διπλωματία και όχι πόλεμο


Μήνυμα προς τη Συρία στέλνει η Άγκυρα διαμηνύοντας πως δεν θέλει πόλεμο, αλλά συντονισμένη διπλωματική αντίδραση.

«Η απόφαση της Τουρκίας να συγκαλέσει σύσκεψη του NATO μετά την κατάρριψη του μαχητικού της από τη συριακή αεράμυνα δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης», γράφει ο Τζόναθαν Μάρκους στο BBC. Το επεισόδιο είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη συριακή κρίση, καθώς προκαλεί νέους φόβους για εξάπλωση της βίας εκτός των συνόρων της Συρίας. Ο μεγαλύτερος;

Το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ, κάτι που θα οδηγούσε σε σύγκρουση ανάμεσα σε κράτη.

Ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: το τουρκικό αεροσκάφος έκανε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, όπως λέει η Άγκυρα, ή επιχειρούσε να εξακριβώσει τί συνέβαινε στο έδαφος της Συρίας;

Η Τουρκία φέρνει το ζήτημα στο NATO, ζητώντας επείγουσα σύνοδο για την εκτίμηση της κατάστασης. Το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ επιτρέπει στις χώρες να συσκέπτονται όποτε «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια κάποιου μέλους».

Πολλοί θα αναρωτηθούν αν μετά το επεισόδιο είναι πιο πιθανή μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από το εξωτερικό. Η απάντηση είναι μάλλον όχι.

Η κατάσταση στο έδαφος είναι περίπλοκη και ταραγμένη, και λίγες χώρες έχουν τη διάθεση να εμπλακούν. Επιπλέον, η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού υπενθυμίζει τις δυνατότητες της συριακής αεράμυνας, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν της Λιβύης. Αλλά και τότε, χρειάστηκε μια ευρείας κλίμακας αεροπορική επίθεση για να τις καταστρέψουν οι ΗΠΑ», γράφει ο Μάρκους.

Η Τουρκία, πάντως, δεν απέκλεισε στρατιωτικό χτύπημα εναντίον της Συρίας, σε αντίποινα. «Κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα αναλάβουμε όποια δράση είναι αναγκαία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά από συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με ανώτατους αξιωματικούς του στρατού.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα συντρίμμια του αναγνωριστικού RF 4 βρέθηκαν στη Μεσόγειο, σε βάθος 1.300 μέτρων.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η έρευνα για τους δύο αγνοούμενους πιλότους συνεχίζεται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά αρνήθηκε ότι πρόκειται για «κοινή» επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Τόνισε επίσης ότι το μαχητικό έφερε ευδιάκριτα τα τουρκικά χρώματα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Συρίας ότι δεν είχε αναγνωρίσει το αεροσκάφος προτού ανοίξει πυρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα