Guardian: Οι Έλληνες αποστρέφονται όλο και περισσότερο τη Χρυσή Αυγή

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, «Οι Έλληνες εκφράζουν όλο και πιο απροκάλυπτα την αποστροφή που τους προκαλεί η παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή της χώρας τους». «Για τους περισσότερους Έλληνες η εορτή του Ορθόδοξου Πάσχα είναι μία ευκαιρία να συναντήσουν φίλους και συγγενείς, να φάνε μαζί και να εκφράσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα. Για τους νεοναζιστές, όμως, της

Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μόλις πρόσφατα μεταπήδησαν από τον “ελληνικό” παγανισμό στη δεδηλωμένη αγάπη τους προς τον Χριστιανισμό, η εορτή του Πάσχα αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για προπαγάνδα», σχολιάζει το άρθρο αναφερόμενο στα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης, απόρροια της επιχείρησης διανομής τροφίμων στην πλατεία Συντάγματος μόνο σε Έλληνες, αλλά και στην παρέμβαση μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης, τα οποία κρατούσαν σηκωμένη την μπάρα των διοδίων κατά την έξοδο των Αθηναίων προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τα χωριά τους.

«Τέτοια τεχνάσματα αποτελούν κοινή πρακτική ενός κόμματος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συλλογική οργή, αλλά και τα κύματα ρατσισμού που έχει πυροδοτήσει η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα» επισημαίνει ο αρθρογράφος Ντάνιελ Τρίλινγκ, ο οποίος καταθέτει μάλιστα και τη δική του εμπειρία την οποία απεκόμισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και να κατανοήσει εκ του σύνεγγυς τις προσδοκίες που έχουν από ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τιμωρίας των πολιτικών που έφεραν τη χώρα στο σημείο που την έφεραν – πράγμα που αντανακλάται και στα ποσοστά που δίνουν οι στατιστικές στο εν λόγω κόμμα.

Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος αποκάλυψε και κάτι άλλο: την ολοένα αυξανόμενη αντίδραση προς το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και «τα φτηνά λαϊκίστικα κόλπα της, συνοδευόμενα από πράξεις βίας και απειλές».

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για το γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας που πλαισιώνει τη Χρυσή Αυγή: «η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει στο δικαστήριο θύματα επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής με ενημέρωσε», αναφέρει ο αρθρογράφος της Guardian, «πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει υπάρξει ασυνήθιστα επιεικής στη στάση της απέναντι στην Χρυσή Αυγή, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαρτύρων και πελατών της, οι οποίοι έχουν εμποδιστεί από αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό ή να εκφράσουν τα παράπονά τους».

Και προσθέτει: «Ενθαρρυμένη από αυτή την κατάσταση, η Χρυσή Αυγή κάνει ό,τι μπορεί για να εισχωρήσει μέσα στους θεσμούς χώρας, χτίζοντας δίκτυα υποστήριξης στους κόλπους της αστυνομίας, εισβάλλοντας σε νοσοκομεία και – πράγμα που είναι και το πιο ανησυχητικό – στρατολογώντας νεαρά άτομα μέσα σε σχολεία».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του συμβουλίου της Ευρώπης που κατέληγε πως η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε αποδεδειγμένα να απαγορευτεί υπό τους υπάρχοντες νόμους, ο Ντάνιελ Τρίλινγκ επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φανεί μέχρι στιγμής ανίκανη ή απρόθυμη να πράξει αναλόγως.

«Παρ’ όλα αυτά», καταλήγει το δημοσίευμα, «η Χρυσή Αυγή απέχει από το να βρίσκεται σε θέση ισχύος, καθώς η ακτιβιστική βάση της παραμένει μικρή. Δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει μεγάλους αριθμούς υποστηρικτών και οι συγκεντρώσεις της συχνά λαμβάνουν χώρα απροειδοποίητα ώστε να μην έχουν χρόνο οι αντιφασιστικές ομάδες να οργανωθούν και να εκδιώξουν τα μέλη της πρώτης… Επιπλέον, πολλοί Ελληνες απλά αποστρέφονται την παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή της χώρας τους, πράγμα το οποίο εκφράζουν ανοικτά και απροκάλυπτα», όπως συνέβη λόγου χάρη τον προηγούμενο μήνα στα Χανιά της Κρήτης, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι έριξαν τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στη θάλασσα.

Και το άρθρο καταλήγει: «Ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, από το οποίο πήρα συνέντευξη πέρυσι υπό τον όρο ότι θα παραμείνει ανώνυμο, το είχε πει ξεκάθαρα: “κάνουμε ό,τι οι άλλοι δεν τολμούν να κάνουν”». Αυτό όμως είναι απλό “πλασάρισμα”, σημειώνει ο αρθρογράφος, και όχι πολιτική πράξη. Και μπορεί να παταχθεί. «Πρέπει όμως να παταχθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Keywords
Τυχαία Θέματα