H ελληνική ταινία J.A.C.E αναμένεται να “σπάσει ταμεία”

Στη νωθρή και νυσταλέα καρδιά του ελληνικού κινηματογράφου-εκεί όπου χωράνε μόνο εθνικά οράματα και μίνιμαλ ταινίες-βγαίνει στις αίθουσες μια ταινία με ιστορία, πλοκή και τσαγανό.

Το JACE, (Just Another Confused Elephant από το σύνδρομο που κατατρέχει τα ορφανά ελεφαντάκια στην Αφρική) ή αλλιώς η νέα ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα μας βομβαρδίζει με ραδιοφωνική ποίηση και όμορφες εικόνες, έρχεται για να ταράξει τα ήρεμα νερά και να κάνει την έκπληξη βάζοντας στοίχημα με τον ίδιο τον εαυτό

της.

Μοιάζει υπερπαραγωγή χωρίς να είναι, εμφανίζει ένταση και σασπένς που διαθέτουν μόνο αμερικανικές ταινίες, αποκαλύπτει τις κρυφές γωνιές και σκληρές αλήθειες της πόλης και επιχειρεί να καταργήσει τα ελληνικά κινηματογραφικά στεγανά.

Υπόθεση:

Για τον μικρό Jace που μεγαλώνει ορφανός στο Αργυρόκαστρο αφού η μητέρα του σκοτώνεται από ένα έγκλημα τιμής και ο πατέρας του δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, η ζωή είναι ατελεύτητος αγώνας επιβίωσης και υπέρβασης όλων των ορίων. Ο πατέρας του πεθαίνοντας του αφήνει μόνο μια εντολή-μη μιλήσεις-και αυτός προτιμά να παραμείνει μουγγός αλλά απόλυτα «ομιλητικός» ως προς τις επιθυμίες.

Για τον Jace δεν υπάρχουν εύκολες επιθυμίες, μέτριες απαιτήσεις και άνετες ζωές. Οι ελπίδες απατούν και οι επιθυμίες αγωνίζονται να ξεπεράσουν δυσκολίες ανυπέρβλητες. Ηλεκτρονικές εκκενώσεις σύγχυσης και φόβου, χείμαρροι αγωνίας και μια ζωή στα όρια. Ένα παιδί που αντιπαρέρχεται όλο το ανθρωποκυνηγητό που συνοδεύει ένα άγνωστο πλάσμα, άνευ πατρός που έχει βαλθεί να ξεπεράσει την ίδια του τη μοίρα. Ο JACE είναι ο σύγχρονος survivor στα αστικά πέλαγα της σύγχρονης μεγαλούπολης, ένας Οδυσσέας στα μπουντρούμια της παρανομίας, ένα παιδί των φαναριών, ένας απεγνωσμένος παιδήλικας, σε τελική ανάλυση ένας από εμάς.

Ίσως γι’αυτο η ταινία μοιάζει άκρως επίκαιρη, σαν να μιλάει για μια εποχή που οι μικροί J.A.CE ζουν τη δική τους Οδύσσεια, αναζητώντας διέξοδο, ακόμη κι  όταν όλα γύρω τους πάνε κόντρα. Σαν άγρια ζωντανά, σαλεμένα από τη βία των καιρών φαντάζουν μόνοι και χωρίς σκοπό, όπως όταν ζουν στην κορυφή του κόσμου, ανάμεσα στα αστέρια…

Η νέα ταινία του Μενέλου Καραμαγγιώλη στους κινηματογράφους με τους Alban Ukaj, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρη Ξάφη, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Μηνά Χατζησάββα, Κόρα Καρβούνη, Ακύλλα Καραζήση, Γιάννη Τσορτέκη, Χρήστο Λούλη, Κώστα Μπερικόπουλο κλπ.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα