Οι New York Times… ξεγράφουν τον Ερντογάν

Επικριτική εμφανίζεται σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times ως προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξά άλλων η εφημερίδα κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να στείλει ισχυρό μήνυμα για την καταστροφική πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η υπονόμευση της δημοκρατίας έχει συνέπειες στους συμμάχους της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ και την ίδια τη χώρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο άλλοτε

αποκαλούμενος ηγέτης ενός μοντέλου μουσουλμανικής δημοκρατίας, Ερντογάν, έχει δημιουργήσει πολιτική καταστροφή στην Τουρκία καθώς μετέτρεψε τη χώρα σε αυταρχικό κράτος το οποίο κρύβει κινδύνους όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ.

Η τελευταία αναταραχή έχει τις ρίζες της σε ένα πολιτικό πόλεμο ανάμεσα στη δικαιοσύνη του Ερντογάν και το Development Party και τους πρώην συμμάχους που ακολούθησαν τον Fethullah Gulen, έναν μετριοπαθή ισλαμιστή μελετητή που ζει στην Πενσυλβάνια. Οι εντάσεις ξέσπασαν τον περασμένο μήνα όταν έρευνα για τη διαφθορά οδήγησε στην παραίτηση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης και απείλησε να παγιδεύσει την οικογένεια του Ερντογάν .

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος» και για ύπαρξη «μυστικής οργάνωσης» εντός του δικαστικού σώματος και της αστυνομίας που κατευθύνεται από το κίνημα Γκιουλέν και οι οποίες υπηρετούν τις «ξένες δυνάμεις», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ . Η κυβέρνηση εκκαθάρισε εκατοντάδες αξιωματούχους της αστυνομίας και εισαγγελείς και προσπάθησε να διεκδικήσει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Ακόμη συνέταξε νομοθεσία που επεκτείνει την εξουσία της κυβέρνησης ώστε να μπορεί διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και απαγόρευσε στους δημοσιογράφους να γράφουν ελεύθερα. Όλο αυτό το διάστημα , ο Ερντογάν προχώρησε σε «θεωρίες συνωμοσίας» και «εμπρηστικές ρητορείες», ενώ μίλησε περί προδοσίας της Αμερικής και πρότεινε να αποβληθεί η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «αν και η αντίδραση του Ερντογάν μπορεί να έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές τον Μάρτιο, δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να εκτροχιάσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς. Αυτές οι πράξεις καταπατούν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν βασικοί κανόνες για τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των New York Times, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, «είχε δίκιο» όταν δήλωσε, στις Βρυξέλλες, ότι η Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να επιστρέψει στο κράτος δικαίου.

Τέλος η εφημερίδα καλεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον Ερντογάν για την «καταστροφική πορεία» που ακολουθεί διότι, όπως επισημαίνεται, «το αν η Τουρκία φροντίζει την κεκτημένη με σκληρούς αγώνες δημοκρατία της, η οποία έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή οικονομική της ανάπτυξης, ή αν γίνεται αυταρχική, είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα και για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όσο είναι και για τους Τούρκους».

The post Οι New York Times… ξεγράφουν τον Ερντογάν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα