O νέος Δράκος και ο νέος Μύθος: Blackrock και «κόκκινα» δάνεια

Του Χρήστου Κώνστα

Στη χώρα των αέναων μύθων, αυτές τις μέρες καλλιεργείται ένα ακόμη τρομολαγνικό σενάριο: Αφορά τις οδυνηρές εκπλήξεις που δήθεν κρύβουν, οι νέοι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Blackrock στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών. Ακούγονται τρομακτικοί αριθμοί και όλοι “γνωρίζουν” ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση των επισφαλειών και οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα
κεφαλαιακή ενίσχυση…

Οι πληροφορίες είναι σαφείς αλλά και η κοινή λογική είναι χρήσιμη σ’ αυτή την περίπτωση.

Παρά τις ανοησίες και εσχατολογικές προβλέψεις που ο κάθε αδαής κατά καιρούς «διαρρέει», είναι σίγουρο ότι οι συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για την αντιστάθμιση των επισφαλειών τους, πέρα από τα κεφάλαια που θα εξοικονομήσουν με τα επιχειρηματικά σχέδια που ήδη εκπονούν.
Οι τράπεζες θα ρευστοποιήσουν θυγατρικές και θα επαναπροσδιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Δεν πρόκειται όμως ποτέ να «τιμωρήσουν» με νέο «dilution»,τους επενδυτές που μόλις πριν από 2 μήνες τους εμπιστεύθηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες….
Είναι σημαντικό να υπομνησθεί ότι η διαδικασία της «απομόχλευσης» των τραπεζών δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο…
Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, οι τράπεζες είναι σήμερα υποχρεωμένες να ξεφορτωθούν περισσότερο από το 10% του ενεργητικού τους…
Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να περικόψουν ενεργητικό ύψους 661 δισ. ευρώ και να παραγάγουν 47 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια τα επόμενα 5 χρόνια, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις επικείμενες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν στόχο να μειώσουν τις πιθανότητες να χρειαστεί να πληρώσουν κι άλλο πακέτο διάσωσης οι φορολογούμενοι. Μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Crédit Agricole ή η Barclays θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους με δραματικές επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δανείζονται από αυτές… Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ήδη συρρικνώσει τους ισολογισμούς τους κατά 2,9 τρισ. ευρώ από τον Μάιο του 2012. Έχουν μειώσει τις χορηγήσεις δανείων, επαναγοράζουν παλιά δάνεια, παράγωγα συμβόλαια και πωλούν τις δευτερεύουσες δραστηριότητες…

Η Deutsche Bank πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τα ενεργητικά της κατά 20% περίπου, μέσα σε δυόμισι χρόνια. Η Barclays, που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,8 δισ. στερλινών τον περασμένο μήνα, είπε ότι θέλει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 65-80 δισ. στερλίνες. Τo πρόβλημα είναι απλό: Το Ενεργητικό του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα συνολικά ξεπερνά τα 32 τρισεκατομμύρια Ευρώ.. Με απλά λόγια, το ενεργητικό του τραπεζικού τομέα είναι υπερτριπλάσιο από το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η διαχείριση των κινδύνων είναι το μυστικό. Δουλειά των τραπεζών ήταν και παραμένει η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Προς το παρόν το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης υποφέρει από την εσωστρέφειά του…
Keywords
Τυχαία Θέματα