Αυτό είναι το τρίγωνο ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας

Του Χρήστου Κώνστα

Δεν υπάρχει οικονομική ανάκαμψη χωρίς ξένες επενδύσεις. Ότι και να δηλώνει δημοσίως κι επισήμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών για την «αλλαγή σελίδας» και τη «νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας» αν αυτή δεν πιστοποιηθεί με μαζικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, θα παραμείνει αντικείμενο πολιτικών διαπληκτισμών και θορυβωδών συζητήσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η επίσημη υπογραφή συμφωνίας για την αξιοποίηση –επιτέλους μετά από 13 ολόκληρα χρόνια-

του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και η έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα με την πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες επενδυτές, είναι τα 3 κρίσιμα βήματα που θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις 3 περιπτώσεις τα λεφτά των ξένων επενδυτών, δεν θα μπουν στο μεγάλο απύθμενο πιθάρι του ελληνικού δημοσίου χρέους, δεν θα τα «πάρουν οι ξένοι τοκογλύφοι», αλλά είναι πραγματικό χρήμα, στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Τα 2 δις Ευρώ που θα τοποθετήσουν ξένοι επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank είναι λεφτά που ΔΕΝ θα χρειαστεί να βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ταυτόχρονα είναι 2 δισεκατομμύρια ψήφοι υπέρ της αξιοπιστίας και των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα προσδώσουν αξία σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ταχύτερη επανα-ιδιωτικοποίηση όλων των συστημικών τραπεζών δηλαδή στην ταχύτερη ανάκτηση μέρους των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί στις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. Η δυνατότητα επαναγοράς, μέσω δημόσιας πρότασης, των warrants (δικαιώματα αγοράς τραπεζικών μετοχών) από το ΤΧΣ και η εν συνεχεία διάθεση των μετοχών των τραπεζών σε θεσμικούς επενδυτές θα δημιουργήσει επενδυτική κοσμογονία στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση του Ελληνικού, το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί (της τάξης των 600 ή 800 εκατ Ευρώ) θα είναι η βάση για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 6 δις Ευρω για να υλοποιηθεί το έργο της μεγαλύτερης οικιστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, έργο στο οποίο θα δουλέψουν τουλάχιστον 10.000 έλληνες για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν χρειάζεται καν να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι με την ανάπλαση του Ελληνικού, η καμένη γη του real estate στη χώρα μας θα ανθίσει και πάλι μετά από 7 ολόκληρα χρόνια…

Η προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ αλλάζει το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνον το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ το οποίο δεν θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του Χρέους αλλά θα πάει κατ’ ευθείαν στα ταμεία της ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ αποτιμά τη συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ με βάση την αξία των παγίων και τον δανεισμό της σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Με την πώληση του 66% υπολογίζει ότι θα εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα πάνε στις τράπεζες έναντι δανεισμού (δηλαδή πραγματική ρευστότητα στο διψασμένο τραπεζικό μας σύστημα) και τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην επιχείρηση για κάλυψη των επενδυτικών σχεδίων για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.

Τα τρία αυτά σχέδια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων είναι το πιο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και η μοναδική διέξοδος για να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για επενδύσεις που ανοίγουν δουλειές, κλείνουν πληγές και δημιουργούν βάση για ένα σταθερό αναπτυξιακό πλαίσιο. Όποιος αντιδρά στη γρήγορη ολοκλήρωση αυτών των 3 σχεδίων είναι ένοχος. Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν δεν θα πάνε «στους ξένους τοκογλύφους» είναι εφαλτήριο νέων επενδύσεων και πηγή θέσεων εργασίας. Οι μάσκες πέφτουν. Όποιος δεν θέλει να δει τη χώρα να κάνει βήματα μπροστά, θέλει να την υποδηλώσει στην μακρόχρονη μιζέρια του παρελθόντος της…

The post Αυτό είναι το τρίγωνο ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα