Αγώνας μετ’ εμποδίων η διαδικασία επιστροφής φόρου από το Δημόσιο

Δυσχεραίνεται η διαδικασία επιστροφής φόρου σε όσους φορολογουμένους τη δικαιούνται, χωρίς να έχουν άλλες βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Συνεχίζονται οι ταλαιπωρίες των φορολογουμένων

Ταλαιπωρία παρατηρείται στον έλεγχο πριν από την οριστική εκκαθάριση και στη διαδικασία επιστροφής μέσω των τραπεζών. Ο λόγος έγκειται στο ότι οι εφορίες δεν δέχονταν τα εκκαθαριστικά που τυπώνονται από τις ηλεκτρονικές σελίδες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και απαιτούν το έντυπο

εκκαθαριστικό, το οποίο όμως δεν αποστέλλεται σε όλους.

Χρειάστηκε ταχυδρομική αποστολή ή επίσκεψη στην εφορία για να γίνει έλεγχος της δήλωσης και να προσκομισθούν τα δικαιολογητικά. Αυτοί που δήλωσαν ηλεκτρονικά τον τραπεζικό λογαριασμό έπρεπε να πάνε και δεύτερη φορά στην εφορία, και να κατατεθεί και σχετική αίτηση για την επιστροφή. Οσοι τελικά απέκτησαν εκκαθαριστικό με επιστροφή διαπίστωσαν πως στις τράπεζες δεν δέχονταν τα εκτυπωμένα από το Ιντερνετ εκκαθαριστικά.

Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό χρειάστηκε παρέμβαση του υπουργείου στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στα τέλη Νοεμβρίου, με την οποία γνωστοποιήθηκε πως η διαδικτυακή ειδοποίηση επιστροφής φόρου αποτελεί έγκυρο παραστατικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οι εφορίες συμψηφίζουν υποχρεώσεις με επιστροφές, όπως βεβαιωμένες οφειλές για χρέη προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά, βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή και περιγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός, Απόστολος Αλωνιάτης. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Εάν μάλιστα το χρέος του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο από την επιστροφή που θα παρακρατηθεί, τότε ο οφειλέτης πρέπει να το τακτοποιήσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εμπίπτει στις διατάξεις προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που περιλαμβάνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».

The post Αγώνας μετ’ εμποδίων η διαδικασία επιστροφής φόρου από το Δημόσιο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα