Άγριο «τσεκούρι» στις τιμητικές συντάξεις των καλλιτεχνών-Δείτε ποιοι τις έπαιρναν

Δραματική μείωση δέχεται και ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων των καλλιτεχνών, από 30 σε 15. «Μαχαίρι» και στο ύψος της σύνταξης από 837 σε 720 ευρώ. Η εν λόγω πληροφορία ήρθε στο φως ύστερα από την κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή και παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο

αφορά κυρίως τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Ποιοι θα παίρνουν τιμητική σύνταξη
Ο Κυριάκος Κατζουράκης, η Βάσω Ψαράκη, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Δημήτρης Τυπάλδος, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Κλειώ Δενάρδου είναι μερικοί μόνο απ’ όσους τη λαμβάνουν, καθώς οι αιτήσεις που υπέβαλαν το 2011 εγκρίθηκαν από τη γνωμοδοτική επιτροπή αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, κι απομένει τώρα η επίσημη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με το ν. 3620/2007 που, όλως παραδόξως, μεσούσης της κρίσης εφαρμόζεται κανονικά, αίτηση για τιμητική σύνταξη μπορούν να υποβάλουν οι πάντες: λογοτέχνες, μεταφραστές, δοκιμιογράφοι, σεναριογράφοι, εικαστικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, γελοιογράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, μουσουργοί, αρχιμουσικοί, χορογράφοι, χορευτές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μέχρι καραγκιοζοπαίχτες και καλλιτέχνες της παντομίμας και του κουκλοθέατρου. Δικαιούνται να τη ζητήσουν ακόμα κι αν παίρνουν σύνταξη από αλλού, καθώς προβλέπεται πλαφόν, ακόμα κι αν δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικά ένσημα ποτέ τους. Αρκεί να είναι ελληνικής καταγωγής ή να έχουν την ελληνική υπηκοότητα, να έχουν συμπληρώσει τα 65, ο μέσος όρος του εισοδήματός τους κατά την τελευταία τριετία να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και να έχουν προσφέρει, καθένας στον τομέα του, «διακεκριμένες υπηρεσίες».
Περνούν από επιτροπή
Η επιτροπή που εξετάζει σε πρώτη φάση τις αιτήσεις προεδρεύεται πάντα από μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κι επικεφαλής της εδώ και χρόνια είναι ο Θανάσης Βαλτινός, με τον Δημήτρη Μυταρά να τον αναπληρώνει. Το βασικό της κορμό αποτελούν ο εκάστοτε διευθυντής Γραμμάτων, Μουσικής, Θεάτρου, Εικαστικών του ΥΠΠΟ, ο τραγουδιστής Γιάννης Πετρόπουλος, η συγγραφέας Μέλπω Ζαρόκωστα, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, η ιστορικός τέχνης Εφη Στρούζα και η γλύπτρια Ολυμπία Φίκα.
30 συντάξεις το έτος
Ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων για όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 κάθε χρόνο, αλλά οι «κομμένοι» έχουν το δικαίωμα να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους χωρίς να μπουν στη διαδικασία νέας αίτησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη σύνταξη, η τιμητική πλησίαζε τα 850 ευρώ. Αν όμως υπάρχει, το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 χρόνια προϋπηρεσία.
Το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του νόμου του 2007 οι αιτήσεις σχημάτιζαν βουνό, καθώς ο θεσμός ήταν για καιρό «παγωμένος». Χουντικής -αλίμονο- καταγωγής, οι τιμητικές συντάξεις αποτελούσαν αρχικά ένα είδος επιβράβευσης της συνολικής προσπάθειας των εργαζομένων σε διάφορα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αλλά σταδιακά έγιναν αντικείμενο αυστηρής κριτικής είτε επειδή οι δικαιούχοι τους χωρίζονταν σε α’ και β’ κατηγορίας είτε επειδή τις καρπώνονταν και διάφορα «ψώνια», ενώ από τη δεκαετία του ’90 και μετά ταυτίστηκαν ουσιαστικά με επιδόματα για αναξιοπαθούντες, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία».
Αλλα ονόματα με τιμητική σύνταξη
Οι αιτήσεις που απασχόλησαν το 2011 τη δ/νση Εικαστικών ήταν 24 αλλά εγκρίθηκαν μόνο οι 8: των Μ. Μαστρογιάννη, Α. Ξένου, Ε. Ψαρώνη, Ν. Κακαδιάρη, Β. Ψαράκη, Β. Καρακατσάνη, Κ. Κατζουράκη και Παναγιώτη Στεφάνου. Εκείνες που υποβλήθηκαν στη δ/νση Θεάτρου ήταν 13 αλλά εγκρίθηκαν 4: των Γιάννη Μπουρνέλλη, Γ. Χαδίνη, Κ. Μαυροειδή και Α. Κατσιμιτσούλια.
Από τη δ/νση Γραμμάτων εγκρίθηκε μόνο μία: του Βορειοηπειρώτη δασκάλου, μεταφραστή και ποιητή Ανδρέα Ζαρμπαλά, από τους βασικούς συντελεστές της ανθολογίας βαλκανικής ποίησης «Αίμος» που είχε εκδοθεί από τους «Φίλους του περιοδικού “Αντί”». Από τη δ/νση Μουσικής, τέλος, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις του τενόρου Δ. Στεφάνου, του βαρύτονου Θέμη Σερμιέ, του αρχιμουσικού Δημήτρη Τυπάλδου, των τραγουδιστών Μ. Βιολάρη, Λευτέρη Μυτιληναίου, Κ. Δενάρδου, των συνθετών Χριστόδουλου Χάλαρη και Γιώργου Θεοδοσιάδη, καθώς και δύο μελών της επιτροπής αξιολόγησης, του Γιάννη Γλέζου και του Γιάννη Πετρόπουλου, οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΠΟ, απήχαν από τη συνεδρίαση που τους αφορούσε.

Πηγή Ελευθεροτυπία

Keywords
Τυχαία Θέματα