Αισιοδοξία στο κρίσιμο Eurogroup

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης η κρίσιμης συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία όπως όλα δείχνουν θα «ανοίξει» ο δρόμος για την άμεση εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 44 δις ευρώ αλλά ουσιαστικά η τελική έγκριση θα δοθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 26 Νοεμβρίου ή και αργότερα. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Γερμανία φαίνεται πως είναι πρόθυμοι να αφήσουν στην άκρη τις εντονότατες διαφορές τους έτσι ώστε να έρθει η επιζητούμενη

συμβιβαστική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα σε διαβουλεύσεις τέθηκαν και οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των κρατών μελών της ευρωζώνης με σκοπό να βρεθεί ένας συνδυασμός «τεχνικών λύσεων» για την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ ως το 2016, αλλά και για την ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα.
Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Πρώτος της πόρτα της αίθουσας συσκέψεων πέρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και δήλωσε πως «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω πως μόλις ρυθμιστούν κάποιες απομένουσες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υποστήριξε επίσης ότι αναμένει -μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις- να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σόιμπλε: Είμαι αισιόδοξος
Από την πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε δήλωσε «Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα έχουμε λύση. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα»

Όλι Ρεν: Το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο

Στη συνέχεια κατέφτασε ο Όλι Ρεν, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σήμερα κάποια απόφαση.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Τόνισε τέλος ότι με τις αποψινές αποφάσεις θα πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης,

Μάρια Φέκτερ: Κατά «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα»
Τέλος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ επισήμανε την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση. Η κ. Φέκτερ τόνισε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και διευκρίνισε ότι η χώρας της τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα