«Άκου νεοέλληνα» το νέο βιβλίο του Άβέρκιου Λουδάρου

Απόψεις αιρετικές, όπως ακριβώς υπογράφει τη στήλη του στο «Π», παρουσιάζει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αβέρκιος Λουδάρος σε ένα βιβλίο – τομή και πρόκληση στο πλαίσιο του διαλόγου για την οικονομική κρίση. Ενδεικτικός ο τίτλος του βιβλίου: «Άκου νεοέλληνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και διατίθεται από τα καταστήματα Public.

Η κριτική του αυστηρή για όσα προηγήθηκαν των μνημονίων. Στο στόχαστρό του βρίσκονται η νεοελληνική νοοτροπία και το υπαρξιακό μας πρόβλημα. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι δεν ξέρουμε ούτε ποιοι

είμαστε, ούτε πού πηγαίνουμε. Και αυτό ακριβώς μας εμποδίζει να βρούμε την πραγματική και ρεαλιστική θέση μας στον κόσμο.

Τα ερωτήματα που θέτει είναι τα εξής: Γιατί το νεοελληνικό όνειρο αποδείχτηκε αυταπάτη και εξελίχθηκε σε εφιάλτη; Γιατί περιοδικά αντιμετωπίζουμε συμφορές και βιώνουμε τραγωδίες; Μήπως έχουν δίκιο όσοι μας χαρακτηρίζουν «χώρα του φραπέ»; Μήπως εξακολουθούμε να φοράμε στο ένα πόδι το τσαρούχι;

Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ο συγγραφέας δεν επιχειρεί ανάλυση γεγονότων, ούτε ενδιαφέρεται για τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων. Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο ότι εξετάζει τα βαθύτερα αίτια της ύφεσης όχι με οικονομικούς, αλλά με πολιτισμικούς όρους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα στην οικονομία δεν προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες, αλλά από τον μεγάλο εχθρό που είναι εσωτερικός. Είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, πίσω από τους αριθμούς της οικονομίας βρίσκονται οι άνθρωποι, εν προκειμένω εμείς οι νεοέλληνες που συλλογικά «βουλιάξαμε» σε μια βαθιά πολιτισμική κρίση, στην παρακμή. Μάθαμε να ζούμε με βεβαιότητες και αυταπάτες, υιοθετήσαμε μία στάση ζωής άκρως υλιστική με δανεικά αποθώντας το πνεύμα και εν τέλει ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο, παραγνωρίζοντας ότι οδηγεί στην άβυσσο. Η ύφεση μας βρήκε απροστάτευτους και απροετοίμαστους, γιατί λόγω της έλλειψης εσωτερικότητας και στέρεου αξιακού υπόβαθρου, νομίζουμε ότι η ζωή μας ταυτίζεται αποκλειστικά με το εύκολο χρήμα.

Αρχή του κακού, σύμφωνα με το βιβλίο «Άκου νεοέλληνα», είναι η νοοτροπία μας, η οποία μας οδηγεί σε μία μονοδιάστατη αντίληψη του κόσμου. Οι ευθύνες για τη μεγάλη ύφεση βαρύνουν εμάς τους ίδιους που «οικοδομήσαμε» ένα πολιτικό σύστημα και μία κοινωνική ζωή που μας βόλευαν για να πρωτατγωνιστούμε σε ένα πάρτι με εύκολο χρήμα, χωρίς όμως παραγωγικές και νεωτερικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η διαφθορά που επικρατεί ως κανόνας στη νεοελληνική κοινωνία, αποτελεί συνέπεια της παρακμής. Οι οδυνηρές συνέπειες της κρίσης αποτελούν τη νέμεσι για την ύβρι την οποία διαπράξαμε και που δεν είναι άλλη από τον προ μνημονίων τρόπο ζωής.

Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νεοελληνική ψυχή νοσεί, γιατί εμείς οι μοντέρνοι νεοέλληνες είμαστε υποδουλωμένοι στον παραλογισμό, στις αντιφάσεις μας, στον διχασμό, σε ακόρεστες επιθυμίες, στον μεγαλοϊδεατισμό και σε μία περηφάνια που ουσιαστικά είναι δειλία, η οποία μας αποτρέπει από την προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό. Από τη στιγμή που κυριαρχούν οι μέτριοι και δεν έχουμε να επιδείξουμε κάτι σημαντικό, δεν δικαιούμαστε να υποστηρίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, επειδή έλκουμε την καταγωγή μας από σπουδαίους προγόνους.

ΤΙΤΛΟΣ: «Άκου νεοέλληνα»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αβέρκιος Λουδάρος

ISBN 9786185095000

ΣΕΛΙΔΕΣ 116

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Λυκόφως

ΔΙΑΘΕΣΗ: Public

ΤΙΜΗ 10 ευρώ

The post «Άκου νεοέλληνα» το νέο βιβλίο του Άβέρκιου Λουδάρου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα