Αληγιζάκης: Επικίνδυνο “κοκτέιλ” η πολιτική στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Έχουμε ενστάσεις για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και άμεσα θα απαντήσουμε με ανακοίνωσή μας», δηλώνει στο toxrima.gr, o Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, για την έρευνα της ΤτΕ περί καρτέλ και ολιγοπώλια στην αγορά των υγρών καυσίμων που κρατούν τις τιμές της βενζίνης στα ύψη.

«Μελετάμε πολύ προσεκτικά την πολυσέλιδη έρευνα και θα

τοποθετηθούμε άμεσα. Θα ήταν επιπόλαιο να έλεγα κάτι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη μας», τονίζει.

Μεγάλο ζητούμενο του κλάδου αποτελεί το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, που πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως το τέλος Μαρτίου 2014, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.

«Το σύστημα είναι αναγκαίο και το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την πάταξη της λαθρεμπορίας, αφού είναι άδικη η εξομοίωση του φόρου πετρελαίου κίνησης/θέρμανσης και για τις εταιρείες και για τον Έλληνα φορολογούμενο, που δηλώνει αδυναμία ανταπόκρισης», δηλώνει ο κ.Αληγιζάκης.

Πάντως, δεδομένης της πτώσης στην πώληση πετρελαίου θέρμανσης κατά 80% το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013 και της πτώσης κατά 65% με την οποία έκλεισε ο Ιανουάριος, το πρόβλημα ρευστότητας των πρατηρίων, οδηγεί εκαντοντάδες πρατήρια σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην επαρχία, στα όρια της επιβίωσης.

Σύμφωνα με τον κ.Αληγιζάκη, από τα 5.800 πρατήρια σήμερα, θα μείνουν μόνο 4.000 το 2014, αφού η καθίζηση της ζήτησης στο ένα από τα τρία προϊόντα που εμπορεύονται τα πρατήρια, δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. «Δεν υπάρχει πια εταιρεία, από τις 20 του κλάδου που να έκλεισε τη χρονιά χωρίς ζημιές, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κλείσιμο εταιρειών, που για χρόνια λειτουργούν υπό ορισμένο καθεστώς και υποδομές και τώρα δεν υπάρχει το ανάλογο κουμπί για να αλλάξουν οι λειτουργίες», δηλώνει σε έντονο ύψος ο κ.Αληγιζάκης.

Σε όλα αυτά προστίθεται και το κόστος εφαρμογής του συστήματος εισροών εκροών από τα συνεργαζόμενα με τις εταιρείες πρατήρια, καθώς αυτό αγγίζει τα 20.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τα τωρινά δεδομένα. «Πρέπει ο κράτος να πάρει θέση και μάλιστα σταθερή για τη χρηματοδότηση των πρατηριούχων», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, εξηγώντας πως: « τη μία προβάλει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, την άλλη κονδύλια από κάπου αλλού, ωστόσο, ακόμα εκκρεμεί».

Ο Σύνδεσμος εμπορίας θα έχει σήμερα συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης για θέματα που άπτονται του κλάδου των πετρελαιοειδών.

Η έρευνα της TτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέτασε, «αν υπάρχει ασυμμετρία στις προσαρμογές της εγχώριας τιμής της βενζίνης στις μεταβολές της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2005 – Ιουλίου 2012».

“Η ανάλυση δείχνει ότι η προσαρμογή των εγχώριων λιανικών τιμών της βενζίνης είναι ασύμμετρη. Το εύρημα αυτό πιθανώς καταδεικνύει την επιχειρηματική στρατηγική που ακολουθούν οι πωλητές της βενζίνης, με στόχο να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους: Καθυστερούν να μειώσουν τις λιανικές τιμές της βενζίνης όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέφτει, ενώ αντίθετα σπεύδουν να τις αυξήσουν όταν αυτή ανεβαίνει”.

“Συνάγεται έτσι ότι η προσφορά της βενζίνης ενδεχομένως χαρακτηρίζεται από συμπράξεις οι οποίες ευνοούνται από έλλειψη ανταγωνιστικών συνθηκών στη δομή της ελληνικής αγοράς καυσίμων”.

Ένα βενζινάδικο για 1.400 κατοίκους

Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, μένοντας στην αγορά της λιανικής, επισημαίνει ότι ο αριθμός των πρατηρίων στη χώρα μας είναι μεγάλος. Ένα βενζινάδικο αντιστοιχεί σε 1.400 κατοίκους όταν στην ΕΕ η αντίστοιχη αναλογία είναι ένα προς 3.800 κατοίκους.

Στον κλάδο της διύλισης η ΤτΕ τονίζει ότι «υπάρχουν συνθήκες δυοπωλίου, με δύο διυλιστήρια, τα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, με σημαντικά εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων λόγω του υψηλού μη ανακτήσιμου κόστους».

Ακόμη, σημαντικό είναι το γεγονός της μεγάλης επιβάρυνσης από την επιβολή των φόρων: “Ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην τιμή του πετρελαίου, προσαυξημένη από τους ειδικούς φόρους έτσι επιβαρύνει διπλά τον καταναλωτή”.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως στην αγορά χονδρικής δραστηριοποιούνται περίπου 20 εταιρείες εμπορίας, αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες κατέχουν μερίδιο πάνω από 50%.

“Δεν υπάρχουν σαφή εμπόδια εισόδου νέων εταιρειών, οι περιορισμοί πηγάζουν από τους κανόνες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας”, υπογραμμίζει η ΤτΕ. Επιπλέον, επισημαίνει ότι “η αγορά που διαμορφώνει το κόστος μεταφοράς δεν είναι πλήρως ανταγωνιστική”.

Πηγή: http://www.toxrima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα