Αλλαγές στο Δημόσιο:Ποιες θέσεις καταργούνται και ποιες μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Ολόκληρη η συμφωνία της ελληνικής δικομματικής κυβέρνησης με την Τρόικα που αφορά το Δημόσιο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή. Έτσι, σύμφωνα με αυτό, καταργούνται καταργούνται επισήμως οι θέσεις σχολικών φυλάκων, η δημοτική αστυνομία και τίθενται υπό επιτήρηση οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

«καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις της ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Επίσης σε σχέση με την δημοτική αστυνομία «από τις 23/9/2013 καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα».

Διαθεσιμότητα και Κινητικότητα

Όπως αναφέρει το protothema.gr, ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα Διαθεσιμότητας και Κινητικότητας. Στο πολυνομοσχέδιο προλέπεται η κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης. Επιτρέπεται να συνιστώνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα στους παραπάνω φορείς σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος των μετατάξεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και του αριθμού των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)

β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Έλεγχος στους δήμους

Υπό την επίβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών θα εκτελούνται πλέον οι προϋπολογισμοί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ όσοι από αυτούς θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, θα τους προσφέρονται αντίστοιχες οδηγίες από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η κατάρτιση από τους ΟΤΑ ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών»

Αναφορικά με τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης αναφέρεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που εκδίδεται τον Ιούλιο κάθε έτους, παρέχονται οδηγίες για την κατάρτιση, εκτέλεση και αναμόρφωση του προϋπολογισμού των δήμων και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των επόμενων παραγράφων».

Keywords
Τυχαία Θέματα