Αμερικάνικα Μ.Μ.Ε.: Αρνητική για το ευρώ η απόφαση για Κύπρο

Αμερικανοί οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν καλύτερη και σαφώς βελτιωμένη τη δεύτερη απόφαση για την Κύπρο, σε σχέση με την πρώτη που περιλάμβανε και “κούρεμα” σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι ήδη έχει δημιουργεί κακό προηγούμενο στην Ευρωζώνη και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών.

Μεταξύ άλλων, αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν “απαισιόδοξες προβλέψεις” στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα,

αλλά και δεξαμενών σκέψης, εκτιμώντας ότι η κυπριακή κρίση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανασφάλειας, γεγονός που θα έχει μεγαλύτερο κόστος για καταθέσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη σε χώρες τις ευρωζώνης.

Η εφημερίδα “New York Times” αναφέρει σε κύριο άρθρο της ότι το σχέδιο για την αποτροπή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την “πρώτη καταστροφική απόπειρα” για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο, όπως σημειώνεται, η επιτευχθείσα συμφωνία επιβάλλει κι αυτή αυστηρή λιτότητα στο λαό της Κύπρου και ενδέχεται να εξασθενίσει περαιτέρω τη δημόσια εμπιστοσύνη έναντι των τραπεζών άλλων αποδυναμωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως αυτών της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σε δημοσίευμα της “Wall Street Journal” για την Κύπρο, προβάλλεται η εκτίμηση ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη “αυξάνεται η πολιτική δυσπιστία μεταξύ των ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά και τους αδύναμους του ευρωπαϊκού νότου”. Σημειώνεται ότι η κακή κατάσταση της Κύπρου -σοβαρότερη συγκριτικά με την παρατεταμένη οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα- θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και να παρεμποδίσει τις μελλοντικές προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων εντός Eυρωζώνης. Επίσης, τονίζεται ότι “η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία εντός Eυρωζώνης, επικράτησε στις συνομιλίες, αυξάνοντας την πεποίθηση ορισμένων Ευρωπαίων για γερμανικό εκφοβισμό έναντι ενός μικροσκοπικού έθνους”.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”, σε κύριο άρθρο του, αξιολογεί θετικά την απόφαση για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς για ποιο λόγο αποτελεί εξαίρεση η κυπριακή περίπτωση, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική ολοκλήρωση της Eυρωζώνης, που θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής αναδιανομή πόρων. Όπως τονίζεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες και τις αγορές ότι έχουν εξάγει τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση. Θα πρέπει δηλαδή να πουν σαφώς για ποιο λόγο η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση, ενώ οφείλουν να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Eυρωζώνης ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις. “Προς το παρόν, έχουν αποτύχει και στα δύο σημεία”, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CNBC ακούστηκε και η άποψη ότι το κυπριακό σχέδιο διάσωσης είναι “θετική εξέλιξη” για τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς θα προκαλέσει την εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα