Αναβρασμός στο Λίβανο μετά τη βομβιστική επίθεση

O πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι έκκληση κάνει, προς όλους τους Λιβανέζους να παραστούν την Κυριακή μαζικά στην κηδεία του δολοφονημένου επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας Ουίσαμ αλ Χάσαν απηύθυνε 

Η έκκληση του Χαρίρι μπορεί να μετατρέψει την κηδεία σε ογκώδη πολιτική συγκέντρωση.

‘Οπως δήλωσε ο Χαρίρι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Future

Television: «Όλοι σας είστε προσωπικά προσκεκλημένοι αύριο στην Πλατεία των Μαρτύρων, στην προσευχή για τον Ουίσαμ αλ Χάσαν»

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, o  Χαρίρι κάλεσε «όλους τους Λιβανέζους» τους οποίους ο Ουίσαμ αλ Χάσαν «προστάτευσε από τις συνωμοσίες του Μπασάρ αλ Ασαντ και του Αλι Μαμλούκ (…) εκθέτοντας τον εαυτό του έτσι ώστε να μην ανατιναχθείτε εσείς».

Ο Αλι Μαμλούκ είναι ένας σύρος στρατηγός ο οποίος παραπέμφθηκε τον Αύγουστο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στον Λίβανο.

Στη Δαμασκό στρέφονται οι υποψίες

Το Σάββατο κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στο κέντρο της Βηρυτού και προκάλεσε το θάνατο του αλ Χάσαν και άλλων δύο ανθρώπων – σύμφωνα με νέο απολογισμό – , καθώς και τον τραυματισμό δεκάδων.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, απκλείοντας δρόμους και καίγοντας λάστιχα στη Βηρυτό και άλλες πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Νιτζάμπ Μικάτι υπέβαλε την παραίτησή του μετά την επίθεση ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του «για ένα διάστημα».

Την παραίτησή του είχε ζητήσει νωρίτερα η αντιπολίτευση.

Ο Μικάτι δήλωσε ότι υποψιάζεται πως η δολοφονία του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών έχει σχέση με την πρόσφατη καταδίκη του πρώην υπουργού Μσέλ Σαμαχά, υποστηρικτή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για μία υπόθεση που αφορούσε την υποκίνηση βίας στο Λίβανο.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν ανοιχτά τον Ασαντ για τη δολοφονία, ενισχύοντας τους φόβους ότι η συριακή κρίση διαχέται στο Λίβανο.

Καμία οργάνωση δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο αλ Χασάν είχε στενούς δεσμούς με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, σφοδρό επικριτή του καθεστώτος Ασαντ.

Ο αλ Χασάν είχε επίσης ηγηθεί έρευνας που ενέπλεκε τη Δαμασκό στη δολοφονία του πατέρα του Χαρίρι, Ραφίκ, σε βομβιστική επίθεση το 2005.

Keywords
Τυχαία Θέματα