Ανεξέλεγκτη η διάδοση ΑΙDS αν δεν ληφθούν μέτρα στη χώρα μας

Εκτός ελέγχου η διάδοση του AIDS στη χώρα μας αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση, προειδοποιούν ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση,

το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους.

«Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου», δήλωσε προς το Reuters με αφορμή την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ECDC για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοίκους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.

Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα- ή 27% του συνόλου. Αλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

Το ECDC ανακοίνωσε πάντως πως δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κρίση του χρέους της έχει συμβάλλει στη διάδοση του HIV στη χώρα μας.

Πηγή: naftemporiki.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα