Αντιδρά στην πρόταση Σόιμπλε η γερμανική αντιπολίτευση

Αντιδράσεις από πλευράς γερμανικής αντιπολίτευσης έχει πυροδοτήσει το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση εγγυημένων δανείων από την κρατική επενδυτική τράπεζα KfW σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, προκειμένου να τα διοχετεύσουν σε επιχειρήσεις, το οποίο αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με

δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού, οι Σοσιαλδημοκράτες απορρίπτουν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

«Η ιδέα έρχεται πολύ καθυστερημένα και, εκτός αυτού, ένα συνολικό δάνειο αποτελεί το λάθος εργαλείο», δήλωσε ο υπεύθυνος του κόμματος (SPD) για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος επεσήμανε ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση απαιτούσε αποκλειστικά δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ αμφισβητεί κατά πόσο η αναπτυξιακή πολιτική έχει ως τώρα κάποιον ρόλο στην στρατηγική του Βερολίνου.

«Η αυξανόμενη, πλέον στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, ανεργία των νέων ήταν όμως προβλέψιμη από την αρχή», τόνισε και προειδοποίησε ότι λόγω της απουσίας μηχανισμού ελέγχου της αντίστοιχης επενδυτικής τράπεζας της Ισπανίας, η ευθύνη θα μεταβιβαστεί στη συνέχεια στον Γερμανό φορολογούμενο.

«Είναι απαραίτητη η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη. Αυτή είναι το κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης και δεν πρέπει πλέον να αναβάλλεται», ανέφερε ο κ. Σνάιντερ.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι έκαναν σαφές ότι θεωρούν ότι ορθώς η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και επανέλαβαν ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικές λιτότητας. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού, Πρίσκα Χιντς, τόνισε πάντως ότι μέχρι τώρα η αρμόδια Επιτροπή δεν έχει λάβει ενημέρωση από τον κ. Σόιμπλε.

Για «τα πρώτα δείγματα αναγνώρισης ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με την συνέχιση της λιτότητας μέχρι θανάτου» από μέρους της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο η ειδική σε θέματα προϋπολογισμού από το κόμμα «Η Αριστερά», Γκεζίνε Λετς. Η ίδια ωστόσο, τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι ένα πρόγραμμα μονοψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ δύσκολα θα αποδεικνυόταν επαρκές.

Keywords
Τυχαία Θέματα