Αντιδράσεις για τον ειδικό λογαριασμό

«Δεν το συζητάμε» είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο ζήτημα δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού, πέραν του υπάρχοντος στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους, που φαίνεται πως εγείρουν οι δανειστές της χώρας.

Το θέμα ετέθη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η Τρόικα», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Αρχικά το θέμα διαψεύστηκε αλλά στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω συνεργατών του, προώθησε το σχετικό έγγραφο που εστάλη στην κυβέρνηση, ως απάντηση σε όσους, όπως τονίζει, «αμφισβητούν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης δεσμευμένου λογαριασμού».

Στο σημείωμα με τίτλο “Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου” γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών. Περιγράφονται επίσης οι προαπαιτούμενες δράσεις πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης:

Μεταξύ αυτών είναι το θέμα του ειδικού λογαριασμού που θα τελεί υπό εξωτερική διαχείριση. Ειδικότερα αναφέρεται ότι “ο λογαριασμός που υιοθετήθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και εξασφαλίζεται συστήνοντας διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)”. “Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον ειδικό λογαριασμό. Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα κατευθύνονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα πληρώνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό”.

Οι υπόλοιπες δράσεις που τίθενται είναι οι εξής:

Μια διαθέσιμη πηγή εσόδων (όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων του ΦΠΑ) στο συνολικό ποσό του αιτούμενου από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μεταφέρεται ανά μήνα στον λογαριασμό (ως ελληνική συμμετοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους). Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιοριστεί από το Μνημόνιο. Ο Λογαριασμός και η τροφοδοσία του από τα έσοδα εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και συνεπώς θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Εφόσον κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανιστούν επιπλέον κενά στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα τα καλύψει με τα δικά της μέσα.

Η Ελλάδα εγ

Keywords
Τυχαία Θέματα