Αντισυνταγματικό έκτρινε το ΣτΕ τον νόμο για τα αυθαίρετα

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τόσο την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια όσο και το σύνολο του νόμου 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.ά. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (3341/2013) ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο Ν. 4014/2011 για τα αυθαίρετα

είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση οι ρυθμίσεις του επίμαχου άρθρου 24 του νόμου 4014/2011 έχουν ως αποτέλεσμα «να ανατρέπεται και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται, ο επιβαλλόμενος από το άρθρο 24 του Συντάγματος ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισμών και επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων, δεδομένου ότι η αναστολή αυτή επέρχεται με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζόμενου στο νόμο ποσού ειδικού προστίμου, χωρίς την ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση του αρμοδίου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτιριολογικών κριτηρίων, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος και τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και από τις επιπτώσεις στο χώρο που την περιβάλλει, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου 4014/2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα