Απλά Δημαρχεύων… ο δήμαρχος με νέο εκλογικό νόμο;

Γράφει ο Γ. Σπ. Π

Μέγα ζητούμενο του υπό σκέψη, και μόνον, σχεδίου νέου εκλογικού νόμου, είναι ΠΩΣ τελικά θα εκλέγεται ο δήμαρχος από το κοινό ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημάρχων.

Θα εκλέγεται ο επικεφαλής της πλειοψηφούσης δημοτικής παράταξης που θα είναι σε άλλο ψηφοδέλτιο ή ο πλειοψηφούν υποψήφιος δήμαρχος του ψηφοδελτίου των υποψηφίων δημάρχων…;

Στην περίπτωση που είναι της πλειοψηφούσης παράταξης, τότε, στην πράξη…, τα ψηφοδέλτια δεν θα είναι ούτε καν 2 αλλά 1 αφού όλοι οι υποψήφιοι θα αναγράφονται

στο αυτό ψηφοδέλτιο.

Στην περίπτωση όμως που εκλέγεται από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημάρχων και δεν είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στου ψηφοδελτίου των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος και να έχει δημοτική ομάδα διοίκησης άλλην από την δική του. Σ αυτήν την περίπτωση, το σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων μεταβάλλεται και παύει να είναι δημαρχοκεντρικό, όπως είναι μέχρι σήμερα, καθώς η κάθε εξουσία μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με καθοριστικό ρόλο στον πρόεδρό του.

Τότε, ο όποιος δήμαρχος εκλεγεί θα είναι απλά δημαρχεύων κι υπογράφων τις αποφάσεις ενός δημοτικού συμβουλίου που ουδεμία σχέση θα έχει με τον εκλεγέντα δήμαρχου…!

Keywords
Τυχαία Θέματα