Από τα γραφεία… στα ορυχεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούν από τα γραφεία στα… ορυχεία, καθώς η μεγαλύτερη δημόσια βιομηχανία της χώρας μπαίνει στο κόλπο της κινητικότητας προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού και η απαγόρευση νέων προσλήψεων.

Ο νέος κανονισμός προσωπικού που τέθηκε σε ισχύ έχοντας και το πράσινο φως και από τη

ΓΕΝΟΠ, ανοίγει πλέον τον δρόμο για μαζικές μεταθέσεις εργαζομένων σε θέσεις στις οποίες διαπιστώνονται κενά, χωρίς να υπάρχει απαραιτήτως η συγκατάθεση των εργαζομένων. Το μέτρο της κινητικότητας θα ξεκινήσει άμεσα, αφού προηγηθεί αναλυτική καταγραφή των κενών που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της παραγωγής, των ορυχείων, της εμπορίας και της διοίκησης. Συμπίπτει χρονικά δε, με την έναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας μικρότερης επιχείρησης στην οποία θα περάσει το 30% της παραγωγής και των εμπορικών εσόδων της μητρικής καθώς και το ένα τρίτο του προσωπικού.

Η επιλογή των υπαλλήλων που θα αφήσουν τα πόστα τους για να καλύψουν άλλες θέσεις, θα γίνει αρχικά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μέσω εσωτερικής προκήρυξης και με μοριοδότηση, ενώ όπου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από υπαλλήλους οι αποφάσεις θα λαμβάνονται απευθείας από τη διοίκηση.

Θα ισχύσουν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι ειδικότητες, η οικογενειακή κατάσταση, η εντοπιότητα κ.ά.

Από τις αρχικές καταγραφές που έχουν γίνει στις υπηρεσιακές μονάδες της ΔΕΗ, προκύπτει ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στις διοικητικές υπηρεσίες, ενώ καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε μονάδες παραγωγής, στα ορυχεία, στη νησιωτική χώρα αλλά και στον τομέα της λιανικής εμπορίας.

Μέσα στα έξι τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει μέσω συνταξιοδοτήσεων από τη ΔΕΗ περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι. Ο αριθμός των υπαλλήλων φτάνει σήμερα τους 19.959 και πρόκειται να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει τα 50 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα