Αποκάλυψη – σοκ από τον ΟΑΕΔ

Μια απίστευτη αποκάλυψη του ΟΑΕΔ και του προέδρου του, Ηλία Κικίλια, για τα 600 εκατομμύρια ευρώ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά της ανεργίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα

με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ΟΑΕΔ εδώ και δύο χρόνια, ουδέποτε έχει εισπράξει το παραμικρό ποσό απ’ αυτήν την παρακράτηση που γίνεται κάθε μήνα στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των τραπεζών. Σε μια εποχή όπου η δημοσιονομική κρίση έχει “γονατίσει” τα περισσότερα νοικοκυριά και το συνολικό ποσοστό τις ανεργίας κυμαίνεται στο δραματικό 27%, ο ΟΑΕΔ εκπλήσσει με ένα απίστευτο non paper που έχει ως παραλήπτες τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέροντας: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, αποδίδει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής».

Μιλώντας λοιπόν στην “Ελευθεροτυπία”, ο κ. Κικίλιας τονίζει πως «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα, το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι μολονότι ο οργανισμός επιχορηγείται κάθε χρόνο με 500 εκ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας, νομοθετήθηκε «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», η οποία μάλιστα στη συνέχεια δεν εισπράχθηκε και δεν αξιοποιήθηκε. Να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εισφορά, προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, νόμος 3986/2011, και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.

Μάλιστα, ο ΟΑΕΔ στην έκθεση που απέστειλε, τονίζει τις δραματικές και πρωτόγνωρες διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στη χώρα μας και στέκεται στο γεγονός ότι οι ενέργειες και οι πρακτικές που έχουν εξαγγελθεί, δεν επαρκούν για να αλλάξει άρδην η κατάσταση που τείνει να γίνει “δομικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα